Home Izdvojeno ‘Plesom i pjesmom kroz Veleševec’ obilježili Dan mjesta

‘Plesom i pjesmom kroz Veleševec’ obilježili Dan mjesta

PODIJELITE

Veleševčani su jubilarnim 10. Folklornim susretom ‘Plesom i pjesmom kroz Veleševec’ obilježili Dan mjesta, na kojem su KUD-ovi iz raznih dijelova Hrvatske predstavili svoju tradiciju i običaje. Uz domaćine KUD ‘Veleševec’ posjetiteljima su se predstavili KUD Miljevci, Češka beseda iz Končanice, KUD ‘Seljačka sloga’ iz Lupoglava, KUD ‘Obreška’, KUD ‘Dr. Vinko Žganec’ iz Vratišinca, folklorna plesna skupina i ritmička skupina  Jasminke Podlejan, te umirovljenici Općine Orle koji su izveli tradicionalne posavske pjesme.

Pjesmom-i-plesom-kroz-Veleševec-27.jpg

a– Ove godine predstavili smo se spletom čeških pjesama i plesova, koje su izveli naši plesači i puhački orkestar, a predstavili smo i naš ženski pjevački zbor. Naša dva društva od početka ovih susreta imaju jako dobre odnose, dobro surađujemo i često se posjećujemo – rekla je predsjednica Češke besede Končanica Alenka Vanječek.

Pjesmom-i-plesom-kroz-Veleševec-6.jpg

Izvođači su prošetali mjestom i pokazali svu raskoš tradicionalnih nošnji krajeva iz kojih dolaze, a sve je bilo začinjeno glazbenom podlogom tamburaša i limene glazbe. Veliki doprinos dobroj atmosferi koja je vladala u mjestu dali su i gosti iz Miljevaca, koji su ojkavicama začinili ovaj folklorni spektakl.

 

Glavna atrakcija ovogodišnjeg susreta bilo je dvorište i kuća obitelji Dolački, koje su domaćini ukrasili raznim starinama svojega kraja. No ono što je izazvalo najveće zanimanje je njihova bogata privatna zbirka narodnih nošnji, koja je bila izložena u dvorištu. No nisu oni jedini, čini se da cijelo mjesto živi za svoju tradiciju.

– Mogu s ponosom reći da smo društvo koje je jako bogato nošnjama. Samo moja obitelj, točnije kćeri i ja, zajedno imamo između 20 i 25 kompleta nošnji. U društvu svi na nastupima nose svoje nošnje, a većina članova posjeduje više kompleta. Važno je naglasiti da postoji još našeg ‘ruva’ koje tijekom ovih deset godina nije nijednom pokazano, zbog njegove osjetljivosti i vrijednosti – naglasila je predsjednica KUD-a ‘Velševec’ Nevenka Vučin.

U dvorište društvenog doma nastavljen je kulturno – umjetnički program, a zabava je potrajala do dugo u noć.

[print_gllr id=26628]