Home Izdvojeno Petak je Dan zimskog bicikliranja na posao. Idete?

Petak je Dan zimskog bicikliranja na posao. Idete?

Unatoč klimatskim promjenama zbog kojih "više nema zime", uvijek postoji mogućnost da će snijeg ipak zabijeliti naše gradove

PODIJELITE

Osim Valentinova, u petak, 14.veljače obilježava se još jedan značajan dan popularan među obožavateljima na dva kotača. Riječ je o Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao, inicijativi prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama.

Zagreb dosadašnji pobjednik

Inicijativa je pokrenuta u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno najviše građana i građanki koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo.

Uključite se!

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da, ako i ne bicikliraju cijelu zimu, barem 14. veljače sjednu na bicikl na putu do posla, fakulteta ili spoja za Valentinovo te pokažu sebi i drugima da zimsko bicikliranje nije nikakav problem.  Podsjećaju i na obvezu nošenja svjetala na biciklu, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, kako bismo bili vidljiviji drugim sudionicima u prometu.

Zašto zimsko bicikliranje?

Unatoč klimatskim promjenama zbog kojih “više nema zime”, uvijek postoji mogućnost da će snijeg ipak zabijeliti naše gradove. Stoga, zimske službe treba i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao te se biciklističke prometne površine treba čistiti, a ne koristiti za odlaganje snijega. Što se ovog petka tiče prognoza za Goricu, Zagreb i okolicu izgleda ovako:

 

Već se sad možete prijaviti i obvezati na vožnju biciklom u petak KLIKOM OVDJE. Osim Zagreba koji je trenutačno na 9. mjestu, građani i građanke koji su se već obvezali dolaze iz Varaždina, Sutivana na Braču, Zadra, Osijeka, Velike Gorice, Šećerane kod Belog Manastira, Virovitice, Splita, Kutine i Siska.