Home Najave PERUNFEST U Turopolje dovodi vile, coprnice i čarobnjake!

PERUNFEST U Turopolje dovodi vile, coprnice i čarobnjake!

Ove godine festival zaboravljenih priča održava se na lokaciji kurije Modić Bedeković u Donjoj Lomnici 18. i 19. rujna.

PODIJELITE

Pred nama je još jedan Perunfest, festival zaboravljenih priča i narodnih predaja koji u Turopolje dovodi vile, coprnice, čarobnjake, magične moći, legende i bajke te brojne živopisne likove koji će vas nakratko povesti u neko drugo vrijeme i drugi prostor.

Ove godine Perunfest se održava na lokaciji kurije Modić Bedeković u Donjoj Lomnici, za vikend 18. i 19. rujna., a čekaju vas brojni zanimljivi i zabavni sadržaji za veliku i malu djecu.

Bit će tu pričaonice priča i bajki, starih legendi, interaktivne igre i štandovi, proricanja i magije, stiže ekipa Ministarstva magije i likovi iz Harry Pottera, a organizatori najavljuju i kreativne radionice, domaće specijalitete, dobru zabavu i dobru glazbu.

Vjerovanja u nadnaravno

Uz bogatu kršćansku tradiciju u narodu još uvijek preživljavaju vjerovanja u nadnaravno, u sile prirode koje je čovjek personificirao, kojih se boji i koje štuje. Te sile nikad nisu sasvim dobre ili sasvim loše, njihova je priroda dvojna, a kako bi se držale u ravnoteži, čovjek im mora udovoljavati. Takvo je vjerovanje u MOGUTA.

Mogut je ponajprije seoski zaštitnik. Nitko ga ne poznaje, ali svi znaju da postoji i bdi nad selom kao viša sila. Postoje priče da su Turopoljci tu i tamo znali susresti moguta. Spominjali su da se mogut može pretvoriti u ribu, prasca ili u zmaja. Inače se pojavljuje u svom ljudskom obliku, kao visoki čovjek sa starinskim turopoljskim šeširom, u dugoj čoji, naslonjen na hrast.
Za moguta kažu „mogut žir donese i odnese“. Tu se naglašava dvojnost njegova karaktera: on daje, ali i oduzima, nagrađuje i kažnjava. Veže ga se uz dobar ili loš urod, uz munje, vjetrove, grmljavinu. To ovisi o čovjeku. Ako ga se štuje i udovoljava mu, onda će on ljudima biti dobar i brinuti se za njih.

Detalje i program ovogodišnjeg festivala zaboravljenih priča pogledajte na webu Perunfesta!