Home Gospodarstvo Uz par klikova možete dojaviti lokacije divljih odlagališta otpada

Uz par klikova možete dojaviti lokacije divljih odlagališta otpada

U GIS elektroničku bazu podataka evidentirat će se sve građevine, spremnici za otpad, rute vozila za odvoz otpada, divlja odlagališta i drugi podaci važni za učinkovito upravljanje komunalnim sustavom gospodarenja otpadom.

PODIJELITE
foto: Arhiva

Ured za zaštitu okoliša Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice uvodi elektronički obrazac za dojavu lokacija divljih odlagališta otpada i otpadom onečišćenog tla kako bi se ojačao sustav dojave nepropisnog odlaganja otpada u okoliš, omogućilo učinkovitije kažnjavanje počinitelja i uklanjanje tako odbačenog otpada.

Osim elektroničkog obrasca koji je dostupan na ovdje, od početka ove godine Ured je uspostavio i vlastitu GIS elektroničku bazu podataka o svim aspektima gospodarenja otpadom. U toj bazi će se evidentirati sve građevine, spremnici za otpad, rute vozila za odvoz otpada, divlja odlagališta i drugi podaci važni za učinkovito upravljanje komunalnim sustavom gospodarenja otpadom. Podaci u bazi prezentirat će se građanima čim se za to steknu uvjeti, javili su iz Grada Velika Gorica.– Uz donošenje Odluke o mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada Velike Gorice na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, vjerujemo da će ovaj novi sustav brze dojave doprinijeti smanjenoj pojavi divljih odlagališta otpada i povećanoj svijesti građana o vlastitoj odgovornosti za pravilno postupanje s otpadom – rekli su u Gradu Velika Gorica.

Na području Velike Gorice ima gotovo 50 lokacija divljih odlagališta otpada. Voditelj gradskog Ureda za zaštitu okoliša Marko Ružić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća predstavio je prijedloge mjera za čišćenje divljih odlagališta. Podsjetio da je VG Čistoća počela sa sustavnim čišćenjem divljih odlagališta 2016. godine. Tada ih je očistila na sedam lokacija, a prošle godine sanirano je šest divljih odlagališta. Čistilo se u Donjoj Lomnici, Gradićima, Starom Čiču, Turopolju, Velikoj Buni, Lazini Čičkoj, Novom Čiču i Lukavcu. Prikupljeno je oko 337 tona otpada na što su utrošene 202 tisuće kuna.