Home Izdvojeno I ove godine u Mraclinu palit će se rakija

I ove godine u Mraclinu palit će se rakija

PODIJELITE

U subotu, 7. listopada u Mraclinu, na Jančetovom gruntu održat će se manifestacija “Dučecove spelancije – Paljenje rakije”. Riječ je o manifesatciji zabavnog, tradicionalnog i gastronomskog karaktera koja se u organizaciji KUD-a Dučec prvi puta održala prošle godine.

– Paljenjem rakije na Jančetovom gruntu, zaokružujemo prvu godinu Dučecovih spelancija, seriju priredbi KUD-a Dučec posvećenu u velikoj mjeri upravo tradicionalnom kalendaru, a koja je započela paljenjem rakije baš za lanjski Dan neovisnosti, uz vrlo dobar odziv mještana i gostiju – poručuju organizatori.Ove godine KUD Dučec odlučio je prirediti drugo i prošireno izdanje: uz lanjskog ceremonijal-meštra Zlatka Galekovića Kikija, koji je zadužen za šljive, u svom će kotlu kruške paliti još jedan od mraclinskih čuvara ove stare vještine – Nikica Vezmarović.

Zašto se rakija pali? Prije nego se rakija počne stavljati u flaše, uvijek se malo rakije ubaci u kotao i zapali kako bi se odredila jačina rakije. Jačina se određuje prema boji plamena – što je plamen plavlji, rakija je “jača”, a što je narančastiji, odnosno žući, rakija je “slabija”.

– Materijal već vrije, a da preduhitrimo opasnosti kombinacije “pun kotel – prazen želudec”, u popratnom programu predvidjeli smo turopoljski gulaš i druge domaće specijalitete – sir z vrhnjem, špek, čvarke i kukuruzni kruv. Kao i u lanjskoj prilici neće izostati ni nadaleko poznati mraclinski tamburaši, a u slučaju da nas globalno zatopljenje iznevjeri i padne kiša čitav se program seli na nogometno igralište, pod natkrivenu terasu Nove grabe – najavljuju organizatori.

Manifestacija počinje u 15 sati.