Home Gospodarstvo FOTO Otvorena prva toplana na biomasu u Hrvatskoj

FOTO Otvorena prva toplana na biomasu u Hrvatskoj

PODIJELITE

U Pokupskom je otvorena prva komunalna toplana na biomasu u Hrvatskoj koja je u potpunosti izgrađena novcem iz europskog IPARD programa. Na toplanu snage 1 MW priključeno je 30-tak korisnika koji su u sklopu projekta dobili besplatne priključke i toplinske stanice vrijedne između 15 i 23 tisuće kuna.

Toplana-Pokupsko-otvorenje-eos-1.jpg– Sve institucije od osnovne škole, šumarije, elektre već su priključeni, a interes su iskazali i naši gospodarski subjekti – rekao je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.

priilog-Toplana-Pokupsko-otvorenje_14.jpgKorisnici priključeni na toplinski sustav trebali bi osjetno uštedjeti na grijanju. Skoro 70% površine Općine Pokupsko prekriveno je šumama. Obnovljivi izvor energije – drvo, koje je mještanima na dohvat ruke, jedan je od glavnih razloga što je biotoplana izgrađena upravo ovdje.

– Procjene su da će grijanje na sječku biti jeftinije za 30 do 40 posto – dodao je Škrinjkarić.

Toplana-Pokupsko-otvorenje-eos-4.jpgU drugoj fazi projekta toplinska mreža trebala bi se proširiti na donji dio naselja Pokupsko, odnosno na Kauriće.

– Prednost ovakvih projekata je da se sustav može proširivati po potrebi. Ovakav kotao može se proširiti u ovoj kotlovnici ili na nekoj drugoj lokaciji u Pokupskom. Tako se gradi toplinska mreža koja služi ljudima koji ovdje žive – istaknuo je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e Sjeverozapadne Hrvatske.

priilog-Toplana-Pokupsko-otvorenje_16.jpgU periodu od pet godina toplana bi trebala proizvoditi toplinsku energiju za šezdesetak korisnika. Toplanom i infrastrukturom upravljat će komunalno poduzeće osnovano za tu namjenu.

priilog-Toplana-Pokupsko-otvorenje_25.jpgPartner Općini Pokupsko bila je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske koja je od svog nastanka radila na ovom projektu.

– Općina Pokupsko je svojom vizijom omogućila da se ovo desi i tu smo se prepoznali-naša Agencija koja želi više ovakvih projekata i Općina koja ima viziju da bude prva u Hrvatskoj po održivom razvoju i korištenju čistih izvora energije – naglasio je Domac.

Domac je dodao kako je ovo prvi projekt koji je pokrenut i u potpunosti realiziran, a još oko sedam ovakvih projekata nalazi se u pripremnoj fazi.

Toplana-Pokupsko-otvorenje-eos-36.jpgNa svečanost je bio i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić koji je kolegi Škrinjariću čestitao na uspješno realiziranom projektu.

– Gorica ima jedan zastario sustav grijanja koji je problematičan. To nije problem samo Velike Gorice, takvih primjera u Hrvatskoj ima više. Osim zastarjelosti, on stvara i probleme zbog visoke cijene grijanja – ustvrdio je Barišić.

Barišić je naglasio da Velika Gorica ovaj problem ne može riješiti sama, ali su ipak napravljeni određeni koraci poput prelaska s lož ulja na plin koji je ekološki prihvatljiviji, uvođenje centralnih kotlovnica, obnova toplinskih vodova kako bi se smanjili gubitci i uvođenje razdjelnika.

-Mišljenja sam da jednog dana toplinski sustav dobivati energiju iz jednog centralnog mjesta na kojem će se ona stvarati na ekološki prihvatljiv način te ćemo tako zadovoljiti sve naše potrebe za grijanjem – dodao je Barišić.

Toplana-Pokupsko-otvorenje-eos-2.jpgDa se u Općini Pokupsko vode idejom samoodrživog razvoja najbolje govore javna led rasvjeta, solarne ploče na krovovima, dizalice topline u vrtiću i školi.

[print_gllr id=35663]