Home Kultura Otvorena izložba projekta Kluba žena Pokupsko: ‘Ruška tepka i park perunika’

Otvorena izložba projekta Kluba žena Pokupsko: ‘Ruška tepka i park perunika’

Izložbu možete razgledati u izlogu Knjižnice Galženica od 24. svibnja do 6. lipnja

PODIJELITE
Foto: knjiznica-vg.hr/web

Klub žena Pokupsko je sa svojim projektom „Ruška tepka i park perunika“ odabran u sklopu programa INA-Industrija nafte d.d., Zagreb  „Zeleni pojas“ kojem je cilj bio  sufinanciranje projekta u području ekologije i održivog razvoja (natječaj iz 2018. godine).

Želja je bila da Pokupsko postane prepoznatljivo po cvijetu perunike koji je od 2000. godine i hrvatski nacionalni cvijet, stoga su iz Kluba žena Pokupsko još početkom svibnja 2019 .godine u dvorištu tradicijske okućnice u Pokupskom zasadili čak četrdeset različitih vrsta perunika.

Foto: Klub žena Pokupsko/Facebook

Članice Kluba žena Pokupsko su volonterski uredile dva otoka na kojem su zasađene perunike, a na Dan planeta Zemlje 2021. godine ovom projektu su se pridružili i učenici trećeg razreda OŠ Pokupsko  sa svojom učiteljicom Jasminkom Podlejan koji su zasadili nove vrste perunika.

O cvijetu peruniki…

Foto: Pixabay

 

Ovaj neobičan i veličanstven cvijet od davnina je poznat u Hrvatskoj. Njegov naziv perunika potječe iz slavenske mitologije od staroslavenskog boga Peruna i njegove žene boginje Perunike. Prema drevnim pričama, kada bi munje boga Peruna udarale u zemlju, ostavljale su iza sebe perunike raznih boja. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, a na dubrovačkom području taj božanski cvijet zovu bogiša.

Danas je perunika hrvatski nacionalni cvijet, a proglasila ga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine na izložbi cvijeća u Japanu. Promovirana je tada pod sloganom: „Cvijet u svakom kutku svijeta, cvijet shvaćen kao simbol mira među narodima”. Diljem Hrvatske rasprostranjeno je dvanaest samoniklih vrsta perunike, a posebno nas je Perun nagradio obiljem gromova u Samoborskom gorju te području Nacionalnog parka Krka, gdje rastu zakonom zaštićene endemske vrste: hrvatska perunika (Iris croatica), ilirska perunika (Iris illyrica) i močvarna perunika (Iris pseudacorus).

Boje perunike imaju posebnu simboliku, pa tako ljubičasta simbolizira mudrost i pozdrave, plava nadu i vjeru, ona žute boje simbol je strasti, dok bijela predstavlja čistoću i nevinost. Imajte to na umu kada drugi put darujete peruniku, no pazite da ne uberete onu zaštićenu, jer bi se Perun mogao jako naljutiti. Srećom, kada gromovi polete, iza sebe ostavljaju nove prekrasne cvjetove raznih boja.

Izložba kojom se u izlogu Knjižnice Galženice predstavljaju Klub žena Pokupsko i Osnovna škola Pokupsko u suradnji može se razgledati od 24. svibnja do 6. lipnja 2021. godine.