Home Kultura #ostanidoma i čitaj! Donosimo par stranica s besplatnim PDF i audio knjigama

#ostanidoma i čitaj! Donosimo par stranica s besplatnim PDF i audio knjigama

PODIJELITE
Foto: Unsplash / Ilustracija

U ovo vrijeme, kada se (nadamo se) velik broj ljudi pridržava krilatice #ostanidoma, mnogi su u potrazi za novim hobijima i idejama kako da iskoriste svoje vrijeme. S obzirom na to da su knjižnice trenutno zbog sigurnosti zaposlenika i korisnika zatvorene, najviše sadržaja možemo pronaći na internetu. No, ako vam je dosta serija i filmova, možda ćete utjehu pronaći u kojoj online knjizi. Izvukli smo par hrvatskih i stranih stranica preko kojih možete ili čitati online, preuzeti knjigu u PDF formatu ili preuzeti audio knjigu. Pritiskom na naslov svake stranice bit ćete preusmjereni na tu stranicu.

Besplatne elektroničke knjige

Ovu stranicu kao projekt je pokrenulo društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] početkom 2001. U početku je bilo objavljeno 219 naslova u četiri biblioteke, a taj broj se povećava iz tjedna u tjedan. Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade. Možete birati između novih, najčitanijih i naslova u izradi, ali i sami pretražiti što sve ima. Naći će strani i domaći autori, poezija i proza.

Blog Besplatne knjige

Ova stranica zapravo je blog na kojem se redovito pojavljuju novi nove knjige u elektronskom formatu. Možda knjige nisu najnovije s polica pa se tu mogu naći i Marin Držić, Aristotel i Tolstoj, ali nije loše prisjetiti se klasika. Jedino je važno da se prije preuzimanja složite s time da knjige nećete koristiti za komercijalne svrhe.

Cicilend Biblioteka

Vrlo jednostavna stranica s ZIP datotekama knjiga. Preuzeli smo ih nekoliko i nije se radilo o virusu, ali apsolutno preporučujemo da za vrijeme preuzimanja imate uključene antivirusne servise. Knjige su na hrvatskom ili srpskom jeziku (neke su i na ćirilici) a među njima su Zagorkini hitovi, knjige o Harryju Potteru, Tolkienovi klasici i brojni drugi.

Zbirka književnih djela

Književne klasike i brojne lektire možete pronaći na ovoj stranici, s time da nude pretraživanje po kategorijama. Vrlo jednostavna stranica bez reklama. Kliknete na djelo koje vas zanima i ono se otvara u idućem prozoru.

Gutenberg

Vjerojatno najpoznatija stranica za online knjige na engleskom jeziku. Imaju i novu beta stranicu ako vam ova možda ne funkcionira dobro. Radi se o knjižnici s preko 60 tisuća besplatnih online knjiga. Možete ih preuzeti ili čitati online, kao i preuzeti u obliku za čitanje na Kindle-u. Ne postoji potreba za prijavom ili plaćanjem, ali pozivaju na građanske donacije ako koristite njihove usluge i ako su vam se svidjele.

Manybooks

Na ovoj stranici ćete pronaći knjige na engleskom jeziku, a glavna prednost je broj različitih naslova u brojnim žanrovima. Knjige možete ili preuzeti u obliku koji vam najviše odgovara ili ih odmah čitati online na stranici. Prilikom online čitanja možete birati veličinu slova. Nakon kratkog korištenja nismo primijetili da je potrebna ikakva vrsta prijave.

BookRix

Vrlo slično kao i kod ManyBooks, također možete naći brojne strane naslove na engleskom jeziku, a stranica vrlo jednostavno funkcionira. Također nudi mogućnost preuzimanja ili čitanja online.

Online Audio knjige

Ako ste zainteresirani za slušanje knjiga, na internetu postoje brojne stranice koje to nude. Najnovija vijest je da Amazonov Audible, zbog epidemije koronavirusa, sada odlučuje besplatno dati stotinjak svojih naslova za besplatno slušanje pa to možda ne bi bilo loše iskoristiti. Inače na Amazonu možete ponekad naići i na besplatne PDF knjige. One su na engleskom jeziku.

Za većinu njih nije potrebna posebna aplikacija već se mogu bez problema slušati preko mobitela ili tableta. Takva je primjerice i stranica Audioknjige koja ima hrvatske i srpske naslove, a uz nju smo sa stranim knjigama pronašli još i LibriVox i OpenCulture. Vjerujemo da ih postoji još mnogo, a ako imate koju ideju, slobodno je podijelite s nama u komentarima.

#ostanidoma