Home Gospodarstvo Od subote se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere!

Od subote se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere!

Mijenja se odluka o nošenju maski i obaveznim covid potvrdama pri ulasku u zemlju, no postoje neke iznimke...

PODIJELITE

Stožer je na današnjoj press konferenciji objavio da se ukidaju gotovo sve mjere sutra u ponoć. Stožer je već tjedan dana u zasjedanju, te na radost mnogih građana na stolu su odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obaveza maski, piše poslovni.hr. Faktor za ovakve odluke dolazak je toplijeg vremena, što uključuje češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje.

Što se odluke o nošenju maski tiče, osnovna novost je da se nošenje maski propisuje kao obaveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika je ona samo preporuka. Maske doduše, ostaju obavezne u zdravstvenim ustanova, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove, kao i u socijalnim ustanovama, staračkim domovima…

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja se dolazi. Državljani trećih zemalja mogu doći uz Covid potvrdu, dok građani iz EU za ulazak u Hrvatsku iste više neće trebati, a potvrda neće trebati ni stanovništvu Ukrajine.

Odluke će biti objavljene u Narodnim novinama sutra i stupit će na snagu u subotu 9. travnja.