Home Izdvojeno Objavljena sedma knjiga velikogoričke književnice Zdenke Mlinar

Objavljena sedma knjiga velikogoričke književnice Zdenke Mlinar

Knjiga "Mlinarica" zagovara ljubav prema čovjeku i prije svega prema Zemlji kao utočištu svijeta

PODIJELITE

Velikogorička književnica Zdenka Mlinar objavila je i svoju sedmu knjigu pod nazivom “Mlinarica”. Knjiga je objavljena u nakladi Udruge umjetnika „SPARK“ Velika Gorica, recenziju je napisala prof. Darija Žilić dok su ilustracije i idejno rješenje naslovnice djelo slikarice Azre Arapović i Zdenka Mlinara.

Kako navodi recenzentica i književnica Darija Žilić, “Mlinarica” je pomno strukturirana, a temelj poetičkog stvaranja autorice je akrostih. To je najčešće, kako piše Mlinar, tema pjesme, ime autora ili osobe kojoj je pjesma posvećena. I u čitavoj zbirci autorica dosljedno primjenjuje isti princip. “Mlinar ne izbjegava u svojim pjesmama sve ono što mnogi drugi prešućuju, ono ‘nekazano’, jer upravo poezija lomi traume, ona mora govoriti o boli: “Elegije neispjevane na tone se mogu vagati, / Kao i bolî svakojake na dušama i srcima”, govori Žilić.

Navodi i kako je ovo osviještena, pomno koncipirana poema u nekoliko ciklusa u kojoj se zagovara ljubav prema čovjeku i prije svega prema Zemlji kao utočištu svijeta. Stoga nije niti čudno da su pjesme Zdenke Mlinar pronašle svoje čitatelje i u udaljenim dijelovima svijeta, posebno onim azijskim.

Knjigu je uredila autorica koja s radošću očekuje normalizaciju stanja s pandemijom koronavirusa kako bi svoje novo djelo mogla i uživo predstaviti široj javnosti.