Home Izdvojeno NOVE KANTE, NOVE CIJENE Što donosi novi sustav gospodarenja otpadom?

NOVE KANTE, NOVE CIJENE Što donosi novi sustav gospodarenja otpadom?

Nova cijena usluge sastavljena je od tri djela. Za sve isti je onaj fiksni dio, 48 kuna

PODIJELITE

I prije nego je službeno predstavljen, novi način pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada dočekan je nož, što od strane oporbe, što od dijela građana. Činjenica je kako postojeći sustav i cijene nije mijenjan čak 12 godina, a EU direktive nalažu da se pokrenemo, da počnemo razdvajati i sortirati otpad. Naše komunalno društvo VG Čistoća stavljena je pred veliki izazov- zadovoljiti europske direktive i odredbe, paralelno udovoljiti građanima i ne povećavati cijene, ali i zadovoljiti vlastite kapacitete jer dio novca koji mi plaćamo za smeće odlazi u održavanje njihove infrastrukture. U Čistoći kažu- od otpada se neće obogatiti ni zaraditi, jer je na tržištu sekundarnih sirovina katastrofalno stanje. No, to je tema za neku drugu priču. Oporba, s druge pak strane, napada i proziva nazivajući ove promjene „najvećim nametom koji je grad ikad zadesio“, no isto tako je činjenica kako konkretnije ponude ili rješenja za ovaj problem ni oni sami-nemaju.

Što to točno nosi novi način pružanja javne usluge i kako će se regulirati cijena?

Krenimo prvo s posudama. Svako će kućanstvo/domaćinstvo (u ruralnom i urbanom djelu grada) do početka travnja dobiti sve potrebne posude za razdvajanje otpada, uključujući posudu za miješani komunalni otpad (najmanje zapremnine 120 litara), zatim posude za pet met ambalažu i papir kao i za biootpad. Spremnici za staklo su zamijenjeni na centralnim punktevima po gradu i u ruralnim područjima, a počela je i podjela kompostera po kućanstvima (za one koji su se opredijelili za kompostiranje). U pripremnom razdoblju, dok svi ne dobiju potrebne posude, što direktor VG Čistoće Ivan Rak uvjerava da je u tijeku, građani će dobiti vreće za odvajanje otpada, s konkretnim uputama kako razdvajati.

Čak 11 tisuća korisnika u ruralnom djelu grada imat će 11 odvoza mjesečno (četiri odvoza miješanog komunalnog otpada, isto toliko i biorazgradivog otpada, dva odvoza plastike i jednom mjesečno papira). Isti broj odvoza imat će i kućanstva u gradu, s time da im se broj odvoza miješanog komunalnog otpada smanjuje s osam na četiri, uvodi se odvoz miješanog komunalnog, pojačava odvoz pet met ambalaže na svaka dva tjedna, te jednom mjesečno papir, dok će korisnici u stambenim zgradama imati čak 17 odvoza otpada mjesečno.

Najvažniji dio zove se- cijena

Cijena je, objasnio je na sjednici Gradskog vijeća, predstavljajući novi sustav, direktor Rak, sastavljena od tri dijela. Fiksni dio jednak je za sve korisnike, bez obzira je li riječ o obiteljskoj kući s četveročlanom obitelji ili samcu, a iznosi 48 kuna. „Nismo bili zadovoljni, no moramo prilagoditi odluku sukladno propisanoj uredbi, a u tu cijenu moraju biti uračunati svi troškovi poslovanja VG Čistoće kao i troškovi vezani za gospodarenje otpadom. Uredba jasno propisuje koji se troškovi pokrivaju iz tog djela“, objašnjava Rak te dodaje kako u fiksnu cijenu nije uračunat trošak zbrinjavanja otpada, to je dio koji pokriva varijabilni dio nove cijene.

„Nemamo mogućnosti smanjiti taj fiksni dio pojedinim kategorijama građana i to je cijena koja je jednaka za sve korisnike“, kaže Rak te napominje kako je, od gradova u okruženju (u Zagrebačkoj županiji) Velika Gorica grad s najmanjom fiksnom cijenom, uz bok primjerice Prelogu, gradu koji je prepoznatljiv po kvalitetnom sustavu gospodarenja otpadom.

Drugi dio, varijabilni dio cijene ovisi o pražnjenju posude i predanoj količini otpada. Oporba tu upozorava kako, primjerice za miješani komunalni otpad, postoje samo posude od 120 litara, za razliku od dosadašnjih zapremnina od 60 ili 80 litara te upozoravaju kako bi posude trebale biti prilagođene potrebama korisnika, jer neće jednako posudu od 120 litara za četiri odvoza mjesečno napuniti samci ili pak četveročlana obitelj. „Oni koji će predati najmanje otpada plaćat će najviše“, upozorava oporba.

Iz VG Čistoće dodaju kako će profitirati građani koji se odluče na kompostiranje, jer njima bi cijene na računima, u konačnici trebale biti i do 30 posto manje.

Ostaje nam još treći dio cijene, a to je ugovorna kazna koja propisuje novčane kazne za nepoštivanje svih odredbi koje nosi novi sustav gospodarenja otpadom, no Rak dodaje kako će, barem u početku, korisnici dobivati tek opomene, da se naviknu, te se neće ići sa strogim kaznama.

Sve u svemu, promjene nas čekaju, a za koga će se računi smanjiti i povećati-ostaje vidjeti. Iz Grada i VG Čistoće, kažu, ništa nije u kamenu klesano, a stvari će na terenu pokazati kako to u realnosti funkcionira te treba li što mijenjati ili prilagoditi. Važno im je, dodaju, da se ne vrijeme krene u proces odgovornog odvajanja otpada.

A ako se oporbu pita- vrijeme je odavno prošlo

SDP nije zaboravio kako je ova uredba svjetlo dana trebala ugledati još 1.1. ove godine do kad je trebao cijeli sustav, s novim cijenama i kantama, već biti u potpunosti funkcionalan. Mario Zdelar spominje i kazne, do čak 300 tisuća kuna. Smatraju i kako novi sustav nije jednako korektan prema svim građanima. „Uredba nije socijalno osjetljiva, pogodit će socijalno najugroženije, umirovljenike, samce, povećat će se broj divljih odlagališta, građani neće predavati smeće već ga sakupljati negdje na dvorištu do sljedećeg odvoza i slično…“, samo su neki od argumenata oporbe. Fiksna cijena od 48 kuna za SDP je prevelika, nije stimulirajuća, a traže i da se uvedu posude manje zapremnine, od 60 ili 80 litara za miješani komunalni otpad.

„Građani bi trebali plaćati po proizvedenoj količini otpada, a ne veličinu kante. Mjerna jedinica za otpad nije litra nego kila“, zaključio je SDP-ovac Zdelar.

Da fiksni dio cijene ne bi smio biti toliko visok i za sve jednak smatraju i u MOST-u gdje se zalažu za onu „onečišćivač plaća“. „Novi cjenik je harač, ne uvažava interese građana jer je fiksni dio visok i za sve jednak, a varijabilni nije primjeren svim korisnicima“, istaknula je MOST-ova Karmen Rak.

No, bilo kako bilo, vladajući u vijeću imaju većinu i s današnjim danom nova je uredba izglasana, a tek ćemo kroz vrijeme i primjenu znati kako funkcionira. Dobra stvar je što se ipak približavamo europskom, kvalitetnom modelu zbrinjavanja; svaki komad otpada ima svoje mjesto, svoju posudu, čuvamo okoliš i planetu Zemlju te se polako približavamo brojci od čak 50 posto recikliranog otpada, do čega je cilj doći u naredne dvije do tri godine.

Kompletan nacrt nove odluke pročitajte u nastavku:

Odluka_komunalni otpad_ izmjene i dopune