Home Vijesti Nasilje nad starijim osobama: 90 posto počinitelja dolazi iz kruga bliskih osoba...

Nasilje nad starijim osobama: 90 posto počinitelja dolazi iz kruga bliskih osoba i obitelji

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Nasilje nad starijim osoba je nedovoljno prepoznato u društvu, iako je dosta prisutno. Poražavajuća je činjenica da 90 posto počinitelja dolazi iz kruga bliskih osoba i obitelji i da je nasilje nad starijim osobama svakodnevno. Najprisutnije je psihičko, zatim ekonomsko te fizičko nasilje.

Žrtve najčešće nisu sposobne obraniti se samostalno od nasilnika jer su fizički slabe, nemoćne i bolesne, a u dubokoj starosti nerijetko i dementne. Kako se radi o širem društvenom problemu, jer je ponašanje prema starijim osobama odraz onoga što društvo misli o njima, Udruga socijalnih radnika na području Zagrebačke županije provodi projekt ”Prepoznaj, djeluj, promijeni” kako bi osvijestila javnosti o nužnosti promjene ponašanja prema starijim osobama. Predavanje na tu temu održano je jučer u Velikoj Gorici.– Često ne razmišljamo i ne vodimo računa o tome kako se osobe starije životne dobi nose s promjenama u društvu ili s promjenama koje dolaze same po sebi. Danas imate umirovljenike koji su danas najrizičnija skupina u društvu. Radeći cijeli vijek spali su na mirovine s kojima ne mogu zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe. Mislimo da se o tome treba glasnije govoriti jer iz novčanog statusa proizlaze i druge poteškoće ili prednosti – rekla je Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika.

Karačić je istaknula da su se oni kao struka ohrabrili govoriti o još jednom nasilju koje je tabu tema, a to je institucionalno nasilje. – Smatramo, kao strukovna organizacija, da se treba na vrijeme ukazati na to. Struka se treba osnaživati da bi se smanjili rizici za nasilje nad starijim osobama u Domovima za starije i nemoćne, Udomiteljskim obiteljima, tamo gdje su oko njih službene osobe koje njegu nad starijim osobama provode kao svoj posao.Na predavanju je naglašeno da je nasilno ponašanje odabrano ponašanje za kojeg nema opravdanja, ali se ono može promijeniti te da je za njega uvijek odgovoran počinitelj, a ne žrtva.

Iako je ovo edukativno predavanje bilo besplatno za sve građene, zainteresiranih je bilo vrlo malo. Čini se kako će odnos društva i pojedinaca prema starijim osobama biti teško promijeniti sve dok se ne osvijestimo da će i nama u poodmakloj dobi trebati pomoć mlađih.