Home Izdvojeno “Naši štićenici nisu samo korisnici, oni su naši prijatelji”

“Naši štićenici nisu samo korisnici, oni su naši prijatelji”

Predstavljamo Obiteljski dom Matijević u Novom Čiču

PODIJELITE

„Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni jedan dan u svome životu“. Konfucijevu misao u život je i zvanje utkala Brigita Matijević kad je prije sedam godina u Novom Čiču u Jezerskoj 22/1 otvorila Obiteljski dom Matijević. Topao, obiteljski prostor, dom je 20 štićenika, starijih, nemoćnih, pokretnih ili polupokretnih osoba, onih koje je život u kasnijoj dobi odveo na neki drugi put, a Brigita i njeno osoblje tu su da im uljepšaju stare dane i ponude svu potrebnu skrb, njegu i komfor koji zaslužuju.

Brigita Matijević (u sredini) s djelatnicama Obiteljskog doma

Školovanje za njegovateljicu završila je u Austriji gdje je radila dugo godina, a po povratku u Hrvatsku poželjela je u svojoj domovini otvoriti dom koji bi skrbio o starijim osobama. „To je moj poziv, ne mogu zamisliti da radim išta drugo. Naši štićenici nisu samo stanari ili korisnici, oni su naši prijatelji“, govori nam Brigita dok joj iza leđa jedan od štićenika dobacuje pošalice i slatko se smješka, te pritom zabavlja i nju i sebe, a bome i nas. „Doći će i do vas gospon Josip“, govori mu Brigirta, a on nas, jedva dočekao.

Ovisno o potrebnoj njezi i skrbi, pacijenti imaju na raspolaganju velik dio slobodnog vremena, pa tako često šeću uz jezero ili kroz selo, svrate do lokalnog dućana pa čak i do obližnje gostionice, priznaje nam Josip Mikulčić kojem je ovo drugi dom, odnosno drugi smještaj. „Ovdje je mnogo bolje. Odličan smještaj, osoblje, fina hrana, a posebno su mi drage šetnje uz jezero jer sam i sam nekad bio ribič, kao mladić sam tu išao na kupanje i ribičiju“, dodaje. Rado se druži sa svojim sustanarima. Ovdje ih ima raznih dobi; najstarija ima 95, a najmlađi 73 godine.

Kad je otvoren, 2012., Obiteljski je dom brojao 12 ležajeva, a unazad dvije godine je proširen te je dobio dodatne sadržaje, krevete i osoblje. Trenutno je zaposleno pet osoba u dnevnoj i tri u noćnoj smjeni, redovite vizite su jednom mjesečno, a dobra je suradnja i s timom velikogoričke Hitne pomoći. Jednom tjedno u posjet stiže i socijalna radnica, a prilika je to i za razgovor ali i druženje, pa tako igraju razne igre, tu su i likovne radionice, a ponekad im dan uljepšaju i tamburaši iz Čiča ili pak čički penzioneri koji su stalni i redovni gosti. Osim toga, ovdje su dobrodošli svi s gerijatrijskog spektra, za sve se jednako brine i svi se osjećaju kao kod kuće; okruženi maksimalnom toplinom i ljubavi svih koji ih okružuju, poštuju i za njih se brinu.