Home Izdvojeno Nakon više od 20 godina prolaz na Plesu otvoren za automobile, bicikliste...

Nakon više od 20 godina prolaz na Plesu otvoren za automobile, bicikliste i pješake

PODIJELITE

Jučer je na Gradskoj sjednici najavljeno otvaranje prolaza u Plesu nakon 24 godine. Naime, taj prolaz je zatvoren još 1996. godine zbog sigurnosnih razloga te ga od onda građani naselja nisu mogli koristiti.

Zbog istog se 2015. godine pokrenula i inicijativa ‘Pleso nije geto’ koja je napokon dobila ispunjavanje svog zahtjeva.  “Imamo simbolično otvaranje, mada će ono imati i svoju  produktivnu vrijednost, u smislu kvalitete života, ne samo prometa. Ovo zapravo možemo reći da ima i sociološku vrijednost, da se ruše barijere. Mi smo u dogovoru s predstavnicima MZL Zagreb u nekoliko faza dogovorili jednu simbiozu između lokalne zajednice i njihovog koncesijskog područja.”, izjavio je Barišić.

Pohvalio je građansku inicijativu ‘Pleso nije geto’ te zahvalio što se ona uopće odvila. Naveo je i kako će se pratiti promet te će se svi morati držati i standarda zaštite imovine, prometa i sigurnosti. “Čekali smo ovo dugo, nakon 24 godine smo se dogovorili zajedno da se otvore ova vrata i da naselje Pleso može komunicirati sa Zračnom lukom, ali i tranzitno s gradom Zagrebom.”

Prolaz u plesu otvoren je za promet osobnim vozilima manje, ali i pješacima i biciklistima. “Nije potrebno da ovdje komunicira teški promet nego da građani mogu jednostavno prijeći na ostale ceste.”, zaključio je Baršić.