Home Izdvojeno Nagrađeni sudionici revije “Kak se spominamo po turopolski”

Nagrađeni sudionici revije “Kak se spominamo po turopolski”

PODIJELITE

Dani EU baštine kulminirali su dodjelom nagrada i priznanja autorima kratkih video uradaka na kajkavskom dijalektu, koja je danas održana ispred Muzeja Turopolje.

“Kak se spominamo po turopolski” bila je tema ovogodišnjih Dana EU baštine kojima je u fokusu jezik, odnosno turopoljski dijalekt, pa je tako na natječaj pristiglo 28 uradaka.

Vesna Župetić, savjetnica za kulturu Grada Velike Gorice

“Filmovi koje su snimali naši sugrađani, pojedinci, članovi umjetničkih udruga i folklornih društava su zaista bili raznorodni, od pjesama, običaja, recitacija, ulomaka iz predstava, recepata i svakodnevnih anegdota… Svi su se zaista potrudili i za nas su svi pobjednici, ali smo ipak izdvojili pet filmova koje je žiri i posebno nagradio”, istaknula je Vesna Župetić, savjetnica za kulturu Grada Velike Gorice i članica žirija. 

Žiri u sastavu Stjepan Rendulić (predsjednik Ogranka Matice Hrvatske VG), Vesna Župetić, Margareta Biškupić Čurla (Muzej Turopolja) Romana Rožić (redateljica i autorica) te Vlatka Lukinić Barišić (TZVG) odabrali su i posebno nagradili radove Jasminke Podlejan i Marije Petko, video Udruge umirovljenika Kravarsko, Udruge Vukovina u srcu, KUD-a Dučec iz Mraclina te onaj turopoljske spisateljice i pjesnikinje Slavice Sarkotić.

Video uratke na turopoljskom dijalektu možete pogledati u Turističkoj zajednici, a uskoro će biti dostupni i na našoj Facebook stranici.

Dani EU baštine završit će u subotu za kad je Gorički klub mladih osmislio i pripremio escape room u Lukavcu pod nazivom „Gdo je bil tot v store turopoljske kurije i kaj je fkral“.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Autor: Mario Žilec