Home Izdvojeno Nagovorite se na poeziju

Nagovorite se na poeziju

Poezija je svugdje oko nas, uzbudljiva je, fascinirana jezičnim mogućnostima, a stihovi mala sidra koja nas drže u kaosu svakodnevice

PODIJELITE

Jedna od zanimljivijih akcija Gradske knjižnice za kojom, priznajemo, i pomalo kaskamo je ona vezana uz kulturu knjige i čitanja. Riječ je o akciji “Nagovor na poeziju” koja od siječnja do travnja donosi nove mlade autore i naslove.

“Mislimo da je vrijeme da se pomirimo s činjenicom da je čitati poeziju ponovno postalo cool. Nova generacija mladih pjesničkih lavova hrabro, iskreno i autentično svojim se stihovima uspinje iz podzemlja i mraka u kojem je poetski izraz bio nepravedno zanemaren”, kažu u gradskoj knjižnici iz koje će nam iz mjeseca u mjesec dati preporuku za kakvog autora ili autoricu i to, ni više ni manje, nego vlastitu preporuku određenog književnika.

Prvi među jednakima je Kristian Novak, autor nagrađivanih i kazališno adaptiranih  romana „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“. Njegov izbor i predmet (doduše siječanjske preporuke, ali nije kasno) su Alen Brlek, Monika Herceg, Marko Pogačar i Darko Šeparović.

Više o njima potražite ovdje

Ako se još uvijek pitate zašto čitati poeziju… nemojte se pitati. Poezija je svugdje oko nas, uzbudljiva je, fascinirana jezičnim mogućnostima, povezana s performansom i teatrom, a ono o čemu se piše kao i način na koji to radi nova pjesnička generacija ponovno nas se tiču! Nova je poezija također baš po mjeri današnjeg vremena – pjesnici su na portalima i društvenim mrežama, stih možete tvitati ili poslati sms-om, fejsbuk kanalom svakodnevno su nam dostupni predobri stihovi koji nam mogu uljepšati dan kada na njih možda i slučajno nabasamo – malena sidra koja nas drže u kaosu svakodnevice.