Home Izdvojeno Novi nagovor na poeziju

Novi nagovor na poeziju

Za ožujsku preporuku pobrinula se književnica i književna kritičarka Darija Žilić

PODIJELITE

Prvi dani proljeća za ljubitelje pjesništva znače i obilježavanje Svjetskog dana poezije, za što je u Hrvatskoj već godinama zadužena manifestacija Goranovo proljeće koja ovih dana u četiri grada – matičnom Lukovdolu, Zagrebu, Rijeci i Pazinu – ugošćuje čak 33 pjesnika iz 13 zemalja… ne možemo se požaliti, poezija je, barem ovih dana, i unatoč kvalifikacijama za europsko nogometno prvenstvo, nekima od nas najvažnija sporedna stvar na svijetu!, pišu tako na stranicama Gradske knjižnice uvodeći nas u najnoviji “Nagovor na poeziju” već stalnu mjesečnu rubriku u kojoj književnici preporučuju zbirke poezije.

Nakon pjesničkih preporuka književnika Kristijana Novaka u siječnju te Marine Vujčić u veljači, za ožujsku preporuku zamolili su velikogoričku književnicu i književnu kritičarku Dariju Žilić.

Na njezinom su se popisu preporuka našle prije svega pjesnikinje, a popis je podugačak jer kad se kao Darija gotovo oduvijek bavite ne samo pjesništvom, nego i pjesničkom književnom kritikom, teško je izdvojiti tek par imena. Marija Dejanović, Monika Herceg, Dorta Jagić, Ana Brnardić, Dijana Burazer, Andriana Škunca, Gordana Benić, Lana Derkač… Kao što nam otkriva Darija Žilić, u trenutnom boomu poezije upravo su autorice one koje pišu izvrsnu poeziju, a zajedno s muškim kolegama dokazuju da je hrvatska književnost u cjelini sjajna i korespondira s onom u regiji.

S Darijinog podugačkog popisa, s obzirom da smo neke od navedenih autorica već predstavili u ranijim Nagovorima, izdvajamo Anu Brnardić, Mariju Dejanović, Andrianu Škunca i Lanu Derkač. Više potražite ovdje, pa onda posudite, čotajte i uživajte!