Home Gospodarstvo Na Stručnom skupu istaknuta važnost održivosti i sigurnosti u daljnjem razvoju turizma...

Na Stručnom skupu istaknuta važnost održivosti i sigurnosti u daljnjem razvoju turizma Zagrebačke županije

PODIJELITE

Održivi turizam sve je češća tema o kojoj se govori u stručnoj, ali i široj javnosti. Dokaz tomu je i današnji stručni skup “Suvremeni izazovi održivog turizma” u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i Veleučilišta Velika Gorica. Na ovom skupu su ključni dionici govorili o izazovima „zelenog“ turizma.

Na ovom događaju okupili su se stručnjaci, znanstvenici, predstavnici poslovnih subjekata i drugih dionika iz turističkog sektora. Cilj skupa je raspravljati o suvremenim izazovima, sigurnosti i održivosti u turističkom gospodarstvu Republike Hrvatske te pružiti platformu za razmjenu ideja i najbolje prakse. Rasprave skupa bit će usmjerene na teme koje su od ključne važnosti za razvoj turističkog sektora u Republici Hrvatskoj.

Inicijativu je pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: “Dajemo doprinos turističkoj sezoni ovakvim događanjima jer je turizam vrlo važan za naše gospodarstvo, a sigurnost je jedan od glavnih elemenata na temelju kojih se turisti odlučuju posjetiti neku zemlju. Hrvatska je brendirana kao sigurna turistička destinacija i u to uvijek ulažemo velike napore.”, izjavio je podsjećajući na sve aktivnosti koje se provode po tom pitanju.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović istaknula je veliko zadovoljstvo zbog ove zajedničke suradnje te objasnila kako ovim značajnim skupom žele staviti fokus i potaknuti usmjerenja održivi turizam. “Održivim turizmom će naša Hrvatska postati otporna na utjecaj na koji se moramo svi pripremiti. Sinergija je ključna, i ova danas sinergija Veleučilišta Velike Gorice i Turističke zajednice zagrebačke županije pokazuje da edukacijom, važnošću značaja i sigurnošću dobivamo na značaju kao destinacija. Sigurno ćemo graditi lijepu budućnost za naše generacije koje slijede. Nastojimo promovirati aktivnosti na području županije, a Veleučilište je eminentno po pitanju sigurnosti.”, govori Alilović.

Premda mnogi smatraju da je glavni razlog dolaska turista na naše područje obala, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec je istaknuo prednosti našeg kraja: “Svi znaju da je adut Hrvatskog turizma naše more, a naš adut je prekrasna zelena Zagrebačka županija. U godinama pred nama se nadam da će sve više turista iz cijelog svijeta dolaziti ovdje, a mi ćemo raditi na tome da kada dođu da im bude lijepo i ugodno te da se uvijek vraćaju.”

Da bi se turisti sa zadovoljstvom vraćali, važna je sigurnost što ističe i dekan Veleučilišta dr. sc. Ivan Toth koji navodi da je upravo sigurnost je jedan od bitnijih preduvjeta za život i razvoj. Prisjetio se i izvanrednih situacija po pitanju turizma u prethodnih nekoliko godina te zahvalio svima koji doprinose sigurnom turizmu u našoj zemlji. “Globalno gledano, mi smo jako sigurna zemlja, sigurni su gradovi i to uz naše ljepote, kulturu i tradiciju privlači i domaće turiste. Želimo propagirati i ekologiju, sigurnost i održivi turizam.”, objašnjava Toth.

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas podsjetio je na još neke razloge zbog kojih bi Zagrebačka županija i Velika Gorica mogli postati još privlačnija destinacija za turiste: “Raduje me što je dekan najavio da Veleučilište priprema novi studijski program koji će biti na ovu temu što dake dodatnu vrijednost Veleučilištu, ali i našem gradu. Grad Velika Gorica predvodnik je turizma u našoj županiji, a vjerujem da će postati predvodnik turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj zahvaljujući nacionalnom nogometno kampu koji će se graditi u Velikoj Gorici.”

Na konferenciji su govorili još i izv. prof. dr. sc. Robert Kopal (Veleučilište Effectus), Davorin Štetner (HAKS), prof. dr. sc. Božo Skoko i mnogi drugi. U sklopu skupa će se održati i panel rasprava „Komunikacijski izazovi u destinaciji“.