Home Crna Kronika Na meti prevaranata starije osobe: 79-godišnjakinji otuđili više desetaka tisuća kuna

Na meti prevaranata starije osobe: 79-godišnjakinji otuđili više desetaka tisuća kuna

PODIJELITE

U utorak, 4. srpnja i jučer, 6. srpnja u Velikoj Gorici u Ulici Slavka Kolara, nepoznate osobe lažno su se predstavile 79-godišnjakinji te ušli u njezin stan te joj došle do stana 79-godišnjakinji te joj otuđile više desetaka tisuća kuna.

Ovakvi događaji na području Policijske uprave zagrebačke pa tako i na širem području Velike Gorice gotovo su svakodnevica. Prevaranti se lažno predstavljaju i pokradaju osobe starije životne dobi koje uglavnom žive same i lakovjerne su i naivne. Zbog toga su iz velikogoričke policije poslali niz upozorenja.

– Moramo obratiti pozornost na trenutni pojavni oblik kaznenih djela prijevare. Ta kaznena djela čine počinitelji putem telefona ili dolaze izravno na vrata oštećenih te se predstavljaju kao djelatnici banke, porezne uprave, HZZO-a, ali čak i kao policijski službenici. Iskorištavaju stariju životnu dob, njihovu naivnost i lakovjernost. Oni ih puštaju u svoje stanove te ih oni uvjere da im predaju svoju ušteđevinu i novce pod izlikom da novčanice moraju zamijeniti zbog isteka valjanosti ili da moraju platiti određeni dug ili porez. Potom oni odlaze s pričom da će se javiti i vratiti isti novac, a to se nikada ne dogodi – ispričao je Nikica Ljubanović iz Policijske postaje Velika Gorica.

Iz policije apeliraju starijim osobama da ne puštaju u svoje kuće i stanove nikoga tko se predstavlja na takav način, već da takve događaje istog trenutka prijavljuju policiji.