Home Izdvojeno MOZGAVCI Nagrada za najbrže rastuću hrvatsku franšizu

MOZGAVCI Nagrada za najbrže rastuću hrvatsku franšizu

PODIJELITE

Mogu li danas u Hrvatskoj dobra ideja, znanje i uporan rad biti prepoznati i nagrađeni? Privatnoj školi u našem gradu to je pošlo od ruke.
Prošli tjedan se u Zagrebu održala svečanost dodjele jedinstvenih franšiznih nagrada na
hrvatskom i regionalnom tržištu, Franchise Brand Leader Award, u organizaciji
Hrvatske udruge za franšizno poslovanje i PoslovniFM. O nagradama u više kategorija odlučilo je stručno međunarodno povjerenstvo, a između 220 različitih franšiznih sustava koji posluju na teritoriju Hrvatske, odabrano je 26 finalista od kojih je samo njih 8 dobilo nagradu.

Kao jedna od 8 najboljih, proglašena je hrvatska edukativna franšiza MOZGAVCI, razvijena upravo u velikogoričkom „Centru za poduku Helena“.

Velikogoričkom „Centru za poduku Helena“ ovo nije prva ovakva nagrada. Naime, ovaj je Centar, kao nositelj masterfranšize međunarodne „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“, nagrađen za najbolju regionalnu franšizu u Hrvatskoj 2021. godine, a ova franšiza danas posluje na čak 25 lokacija u Hrvatskoj – između ostaloga i u Velikoj Gorici, u sklopu „Centra za poduku Helena“, gdje se provodi i matematički obrazovni program Mozgavci.
U razgovoru s Helenom Tkalčić, autoricom obrazovnog programa Mozgavci i direktoricom velikogoričkog „Centra za poduku Helena“, otkrivamo što stoji iza brenda Mozgavci.

-Mozgavci predstavljaju skup matematičkih obrazovnih programa za djecu različitog uzrasta – od predškolaca do studenata. Program je odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, koji ga preporučuje kao dobru izvanškolsku aktivnost. Osim što se bave raznim pristupima matematici, Mozgavci rješavaju puno mozgalica i slušaju o stvarima usko vezanim uz matematiku i logiku, ali i šire od toga – poznati znanstvenici, umjetnici, poduzetnici, povijesne činjenice i tradicija dalekih zemalja našim Mozgavcima nisu strani.

Što za Vas znači ova nagrada i kako ste se osjećali među 8 najboljih u Hrvatskoj?
– I profesionalno i osobno, ova mi nagrada predstavlja veliko zadovoljstvo i pruža ogromnu motivaciju za daljnji rad, ali i veliku odgovornost jer taj status treba u najmanju ruku zadržati. Počašćena sam što je rad našeg Centra vrednovan na ovako izniman način te što su Mozgavci konkurirali i stali uz bok puno poznatijim i jačim brendovima.

Nagradu je s Vama primila i Vaša kći, ima li ona neke posebne zasluge?
– U poslovnom svijetu, naravno, ne viđamo djecu pa je to što smo kći i ja zajedno primile nagradu možda neobično. Međutim, moja djeca neprocjenjivo doprinose razvoju Mozgavaca od samog početka. Na primjer, ime brenda osmislila je upravo Vida, moja kći. Također, predavanja koja pripremam za nastavu “odobrena” su od strane moje djece – kad pripremim neku priču, oni ju prvi poslušaju pa kritiziraju ili pohvale, postavljaju dodatna pitanja, tako da unaprijed znam kakva će otprilike biti reakcija djece u školi. Recimo da zajedno provodimo “primjensko ispitivanje“. Oni obožavaju Mozgavce i jako sam sretna zbog toga! Dakle, ne bi bilo u redu primiti nagradu bez njih.

Što Vas je potaklo u otvaranju franšize koja se bavi matematikom?
– Iskreno, da mi je netko kad sam pohađala osnovnu školu rekao da ću za život zarađivati matematikom i da ću obožavati ovaj posao, rekla bih da je, u najmanju ruku, lud. Kao i velika većina djece, imala sam problem s matematikom. Stvarno sam se bojala matematike. Završiti fakultet kemijskog inženjerstva bilo mi je i više nego teško – matematike ko u priči. Puno godina kasnije, u potrazi za izvanškolskom aktivnosti za svoju djecu, suprug i ja otkrivamo soroban i japansku matematiku, ubrzo zatim i vedsku matematiku, nakon čega ja zavolim tu staru noćnu moru. Drukčiji pristup koji je logičniji, prirodniji, koji nije apstraktan, koji je pristupačniji i jasniji u meni je probudio ni manje ni više nego zaljubljenika u matematiku. Dan bez matematike danas mi je – nezamisliv! i tu se život mojoj obitelji i meni preokrenuo za 180°. Matematika je lijepa i zanimljiva, korisna i sveprisutna. Djeca ju ne vole jer ju ne razumiju i to treba promijeniti. Upravo to je meni bio razlog za Mozgavce.

Postoji li interes od strane roditelja i djece za takvom školom s obzirom na sve veće probleme sa školskom matematikom?
– Naravno, interes postoji. Ipak, još uvijek roditelji radije odabiru instrukcije iz matematike koje rješavaju konkretan problem s određenim gradivom, ali djeci neće izgraditi pozitivan stav prema školi i matematici. Osim toga, djeca su stava da im matematika neće trebati u životu. Ponekad ta njihova negativna razmišljanja o matematici potpomognu i sami roditelji i okolina zaključcima da dijete jednostavno nije matematički tip i na taj način nesvjesno odobravaju mržnju prema matematici. Sigurno postoje djeca koja imaju opravdane razloge za teškoće s matematikom poput diskalkulije, poremećaja pažnje i slično. Međutim, djeca općenito zaista mogu razumjeti i voljeti matematiku. Mozgavci su skup matematičkih obrazovnih programa koji prikazuju brojeve i matematiku na drukčiji način od konvencionalne matematike i u tome su uistinu efikasni. Prilagođeni su raznim uzrastima i svaki od njih na najzanimljiviji mogući način prezentira razne grane matematike, ali i puno više od toga.

Naši polaznici sa svake radionice Mozgavaca odlaze sa znanjima koja u redovnom školskom programu ne dobivaju, a obogaćuju ih i usmjeravaju prema kvalitetama koje će im općenito u životu dobro doći i utjecati na kvalitetniji i bogatiji život.
Ipak, među našim polaznicima najmanje je Velikogoričana, što nas zaista iznenađuje. Najviše nam dolaze djeca iz Zagreba, a zatim iz Samobora, Zaprešića, Siska, Petrinje i Popovače čiji su roditelji, prepoznajući kvalitetu Mozgavaca, spremni redovito dovoziti i čekati djecu.

Gdje vidite franšizu Mozgavci u budućnosti?
– Cilj je da Mozgavci ostanu prepoznatljivi po kvaliteti svojih usluga. Dakle, najbitnije nam je da polaznici imaju koristi od naših programa i da ih rado pohađaju, da se ugodno osjećaju u našim školama i da zavole, ili zavole još više učenje i matematiku. S obzirom na to, svoje suradnike biramo vrlo pažljivo i polako. Uistinu nam nije cilj imati puno poslovnica, već imati kvalitetne poslovnice koje vode obožavatelji djece, učenja i matematike, naravno.

Velikogorički „Centar za poduku Helena“ poziva sve zainteresirane roditelje da ih posjete, zajedno s djecom, te čuju iz prve ruke što su to Mozgavci i na koji način njihova djeca mogu razumjeti i zavoljeti matematiku. Mozgavce možete pratiti na društvenim mrežama: https://web.facebook.com/MOZGAVCI ili posjetiti službene stranice centra: https://centar-helena.hr/