Home Izdvojeno Mladi Poletaš Nikola protiv šahovske legende Kasparova

Mladi Poletaš Nikola protiv šahovske legende Kasparova

Član Šahovskog kluba Polet, Nikola Kos, imao čast odigrati meč protiv Garija Kasparova

PODIJELITE

Petnaestoro djece imalo je čast igrati simultanku protiv šahovske legende Garija Kasparova. Protivnici su mu bili pobjednici brzopoteznog turnira koji se održao ranije u hotelu Omorika te drugi sudionici turnira po odabiru organizatora. Ova događanja, kao i otvorenje šahovske plaže u Crikvenici prethodnog dana dio je popratnih aktivnosti Croatia Grand Chess Toura.

Na dječjem brzopoteznom turniru u hotelu Omorika sudjelovalo je 78 sudionika. Djeca iz Hrvatske i inozemstva bila su podijeljena u tri dobne kategorije, do 10, 13 i 16 godina, a igrala su osam kola. Igralo se osam kola a Nikola Kos je sa šest bodova zauzeo odlično 4. mjesto u konkurenciji do 13 godina. Maja Kos sa 3.5 osvojenih bodova zauzima 5. mjesto kod djevojčica do 10 godina.

Zbog odličnih rezultata u protekloj godini Nikola,na poziv organizatora dobiva priliku da igra protiv bivšeg svjetskog prvaka Garija Kasparova. U dramatičnoj borbi presudilo je iskustvo te Nikola u 26. potezu potpisuje kapitulaciju. Na poklon je dobio šahovsku ploču i figure na kojoj je odigrao meč s Kasparovim uz potpis legendarnog velemajstora. Veliku čast pripala je i Zlatku Rožiću da bude sudac brzopoteznog turnira i simultanke.

Goran Klobučarić