Home Kultura MJESEC HRVATSKE KNJIGE Pregršt događanja i sadržaja za male i velike knjigoljupce

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Pregršt događanja i sadržaja za male i velike knjigoljupce

Sve započinje malim književnim festivalom Turbooksom koji će uz trodnevna događanja u knjižnicu dovesti poznate goste za sve uzraste, a evo i programa...

PODIJELITE

Od 15. listopada do 15. studenog iz Gradske knjižnice donose pregršt događanja u okviru ovogodišnjeg  Mjeseca hrvatske knjige,  posvećenog  hrvatskoj književnosti odnosno hrvatskim autorima.  Naime, godinu 2021. je Ministarstvo kulture proglasilo
Godinom čitanja, a u duhu tog promicanja čitanja hrvatske knjige je i moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Ajmo hrvati se s knjigom!

Sve započinje malim književnim festivalom Turbooksom koji će uz trodnevna događanja u knjižnicu dovesti poznate goste za sve uzraste.

U ponedjeljak,  18. listopada u 10.00 sati na Dječjem odjelu predstavljaju Niku Baruna, ilustratora knjiga, slikovnica i stripova namijenjenih dječjoj publici. Kasnije istoga dana, u 16.30 sati, također na Dječjem odjelu, održat će se književno-dramski susret Lektira na oko, autorski rad Ane Katulić i Anite Pukanić koji na popularan način predstavlja naslove osnovnoškolske lektire.

U utorak, 19. listopada u 18.00 sati na Središnji odjel za odrasle stižu Ivana Šojat i Želimir Periša na sučeljavanje U ringu s hrvatskim autorima. Bit će zanimljivo čuti što je zajedničko Mladenki Kostonogi, romanu za koji je Periš osvojio tportalovu nagradu za najbolji roman, i romanu Štajga ili put u maglu kojim Ivana Šojat vješto dočarava poslijeratnu Slavoniju.

U srijedu, 20. listopada u 12.30 sati,  u Dvorani Galženica učenici
Ekonomske škole Velika Gorica ugostit će Ivanu Bodrožić na još jednom izdanju Lektiraonice, gdje ćemo imati prilike čuti kako mladi čitaju njezine nagrađivane romane Hotel Zagorje i Sinovi, kćeri.

Nakon Turbooksa u kalendar možete zabilježiti četvrtak, 28. listopada u 18.00 sati, popularni Četrti četrtek koji u ovom izdanju donosi radionicu izrade Bullet journala, pod vodstvom velikogoričke profesorice Goranke Dimoski.

Najmlađi čitatelji razveselit će se književnim susretom s Majom Šimlešom, autoricom popularnih slikovnica o žirafi Suli, u petak, 29. listopada u 10.00 sati na Dječjem odjelu. Dolaskom na Dječji odjel možete razgledati i izložbu dječjih radova polaznika Dječjeg vrtića Ciciban koji su likovnim izričajem pokazali što za njih predstavljaju knjige i priče.

Čitatelji školskog uzrasta imat će priliku prisustvovati u četvrtak, 4. studenog u 18.30 sati na predstavljanje knjige Gdje je Beata? u Knjižnicu Galženica velikogoričke spisateljice Jasminke Tihi-Stepanić.

U utorak, 9. studenog u 18.00 sati u Knjižnici Galženica ugostit će
nakladu Libricon, najpoznatijeg domaćeg nakladnika putopisnih i pustolovnih izdanja, te predstaviti knjigu Milana Majerovića-Stilinovića Što sam naučio na planini. Istovremeno će u knjižnici Galženica biti izloženi i grafički radovi Irene Mihalinec, koji prate tekstove i fotografski materijal navedene knjige.

Ljubitelji poezije doći će na svoje u četvrtak, 11. studenog u 19.00 sati, kada će se na Središnjem odjelu za odrasle održati pjesnička tribina Nagovor na poeziju uz gostovanje pjesnikinje Eveline Rudan i pjesnika Miroslava Kirina.

Svi prvašići i ove se godine mogu besplatno upisati u knjižnicu tijekom trajanja cijelog Mjeseca hrvatske knjige i to na Dječjem odjelu i u Knjižnici Galženica. Svi prvašići koji se upišu na Dječjem odjelu tom prigodom dobivaju Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu, u koju će skupljati žigove pri svakoj posudbi knjiga.

Na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenog, provodimo akciju djelomičnog oprosta zakasnine Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati! Za više informacija posjetite našu web stranicu ili se raspitajte u Knjižnici.