Home Izdvojeno MJERE SE PRODUŽUJU Nema otvaranja kafića, teretana niti većih okupljanja

MJERE SE PRODUŽUJU Nema otvaranja kafića, teretana niti većih okupljanja

U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

PODIJELITE
Foto: Ilustracija/Unsplash

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite počela je u 11 sati. Danas je trebala isteći većina mjera koje su donesene s ciljem smanjivanja broja novozaraženih.

No, imajući u vidu situaciju u Hrvatskoj i u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Mjere se tako produžuju do 31. siječnja, a na konferenciji su naveli da se radi o tri odluke. To znači da do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu. “Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje je zbog očekivano dužeg boravka u zatvorenom prostoru može utjecati na brzinu širenja virusa. Stoga upravo sada moramo biti još svjesni toga rizika i važnosti samodiscipline u provođenju temeljnih epidemioloških preporuka.”, dodaje Božinović.

Od 25. veljače 2020. do danas ukupno je zabilježeno 217.946 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 4304 preminule, ukupno se oporavilo 207.848 osoba, od toga 1538 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 18.277 osoba. Do danas su ukupno testirane 1.061.953 osobe, od toga 6742 u posljednja 24 sata. Što daje 16.29 posto postotak pozitivnih. Cijepljeno je 24975 osoba, 71 posto od zaprimljenog cjepiva.

Na konferenciji su upitani i koji su uvjeti za popuštanje mjera, a ministar Božinović odgovorio je kako se radi o cijelom nizu faktora te da u Hrvatskoj imamo pozitivne trendove.