Home Izdvojeno Ministarstvo potvrdilo kvalitetu slikovnice “Grga traži obitelj”

Ministarstvo potvrdilo kvalitetu slikovnice “Grga traži obitelj”

Tomo Vega primio je još jednu potvrdu o kvaliteti ove vrlo važne priče "Želim educirati djecu i roditelje, potaknuti na razmišljanje, srušiti predrasude i približiti život djece koji odrastaju u sustavu ili su došli iz sustava."

PODIJELITE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno Agencija za odgoj i obrazovanje, dali su slikovnici “Grga traži obitelj” suglasnost za upotrebu u osnovnim školama. Riječ je o slikovnici autora Tomislava Odžića (Tomo Vega) iz Velike Gorice i to drugoj po redu. “Grga traži obitelj” je priča o dječaku koji živi u Domu za nezbrinutu djecu i s nestrpljenjem čeka dan kada će dobiti roditelje i obitelj koju će zvati svojom.

Kako nam govori Tomo, najvažnije u cijeloj priči je poruka koju slikovnica nosi, a ova suglasnost Ministarstva samo je još jedna potvrda da slikovnica zaista vrijedi. Ideja traženja suglasnosti stigla je od bivše ministrice obrazovanja te, nakon slanja mailova i čekanja, konačno je stigla i potvrda. “Ovo je potvrda struke iz područja znanosti i obrazovanja, nakon bibliotekara i recenzenata. Dokaz je to da je ovo vrijedan tekst za edukaciju djece u školama, a to je cilj. Želim educirati djecu i roditelje, potaknuti na razmišljanje, srušiti predrasude i približiti život djece koji odrastaju u sustavu ili su došli iz sustava.”

Rijedak primjer slikovnice

Slikovnica je namijenjena djeci od 8 do 12 godine te se obrađuje tema odgovarajuće roditeljske skrbi. Također je prilagođena djeci s disleksijom. U obrazloženju Ministarstva stoji: “Grga traži obitelj doista je rijedak primjer slikovnice koja obrađuje temu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U svakom vrtiću i školi postoji poneko dijete koje dolazi iz ustanova za nezbrinutu djecu i slikovnica pomaže da druga djeca, ali i učitelji razumiju osjećaje, misli i teškoće te djece, njihovu čežnju za roditeljima i domom te stalnu strepnju hoće li naći ono što toliko žele ili će zauvijek ostati u domovima.”

Kako nam govori Tomo, slikovnica se odlično prodaje i reakcije su odlične. Do sada je održao već nekoliko gostovanja sa slikovnicom, što uživo, što online putem. “Gostovao sam u nekim školama, pogotovo u Istri gdje imaju građanski odgoj ili kada na satu razredne zajednice odrađuju teme građanskog odgoja. Onda sam u direktnom kontaktu s djecom i to je super.”, govori i dodaje kako su neka gostovanja već dogovorena i za iduću godinu.

Što se tiče dovođenja slikovnice u škole, time će se sada pozabaviti, no proces nije lagan jer u Hrvatskoj imamo oko 800 osnovnoškolskih ustanova. Slikovnica “Grga traži obitelj” može se sada pronaći na službenim stranicama Studio Idea, ali i u mnogim knjižnicama.