Home FOTO VIJEST Međunarodni dan gluhih i nagluhih proslavljen natjecanjem u streličarstvu, jedinom takvom u...

Međunarodni dan gluhih i nagluhih proslavljen natjecanjem u streličarstvu, jedinom takvom u državi

Okupile su se gluhe osobe i osobe oštećena sluha iz Velike Gorice, Zagreba i županije u zajedničkom druženju uz natjecateljski duh

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Međunarodni Dan gluhih i nagluhih proslavljen je prethodne nedjelje na stadionu NK Kurilovec u organizaciji Udruge osoba oštećena sluha Centar Zagrebačke županije. Ovaj poseban događaj okupio je osobe oštećena sluha iz cijele županije kako bi zajedno obilježili svoj dan.

Osim druženja i zabave, Međunarodni dan gluhih i nagluhih obilježilo je natjecanje u streličarstvu na kojem je sudjelovalo 26 sudionika. Riječ je o jedinom takvom natjecanju u Hrvatskoj koje je posebno namijenjeno osobama oštećena sluha. Prošle godine bilo je prvo izdanje na Ključić Brdu, a ove godine imaju već i novitete.

Predsjednica Udruge osoba oštećena sluha Centar, Marijana Ibriks

Po prvi puta ove godine imamo i dva profesionalna luka i strijele, zahvaljujući gospodinu Darku Matiću, pa imamo dvije kategorije – amatersko i profesionalno. U profesionalnoj kategoriji sudionici već imaju neka iskustva, a u amaterskom dijelu imamo nekoliko generacija.”, govori nam Marijana Ibriks, predsjednica Udruge osoba oštećena sluha te zahvaljuje NK Kurilovcu što im je omogućio održavanje obilježavanja na njihovom prostoru. Najbolji u profesionalnoj kategoriji natjecanja su osvojili pehare, dok su u amaterskoj kategoriji osvojili medalje i prigodne majice.

“Zadovoljni smo odazivom, ima dosta natjecatelja iz Zagreba i županije, svakako nas je više nego prošle godine. Vjerujemo da će to tako i ići iz godine u godinu i dalje.”, zaključuje Ibriks.

Ovo natjecanje pružilo je priliku natjecateljima da pokažu svoje vještine u ovom sportu, dok su istovremeno promovirali inkluziju gluhih i nagluhih osoba u sportske aktivnosti. Osim sportskog natjecanja, organizatori su osigurali štand na kojem su dijeljene kartice sa jednoručnom i dvoručnom abecedom hrvatskog znakovnog jezika. Ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o važnosti komunikacije s osobama oštećena sluha te promoviranje znakovnog jezika kao sredstva komunikacije. Ibriks poziva sve osobe oštećena sluha neka se ne srame svog znakovnog jezika te da ga koriste uvijek i svugdje baš kako bi poticali i druge da ga nauče.

Međunarodni Dan gluhih i nagluhih i natjecanje u streličarstvu bili su izvanredna prilika za zajednicu osoba oštećena sluha da se okupe, razmijene iskustva i podignu svijest o svojim potrebama i pravima. Organizatori su ponosni na uspješno održavanje ovog događaja i nadaju se da će i ubuduće nastaviti s promicanjem inkluzije i podrške osobama oštećena sluha za postizanje svojih ciljeva.

Kako je bilo na događanju, pogledajte u našoj galeriji u nastavku