Home Izdvojeno Mali Goričani žele da se čuje i njihov glas

Mali Goričani žele da se čuje i njihov glas

PODIJELITE

Još početkom siječnja u osnovnoj školi u Novom Čiču počele su radionice projekta ‘Mogu i sudjelujem’, a mi smo posjetili četvrtu u nizu koja je okupila djecu iz Dječjeg vrtića ‘Ciciban’ i njihove roditelje.

prilog radionica_4

Udruženje ‘Djeca prva’ pokrenulo je ovaj projekt kako bi osvijestilo predškolsku djecu o njihovom pravu na participiranje u procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici.

O važnosti ovakvih projekata za djecu predškolske dobi pitali smo Vedranu Debijađi, pedagoginju u Dječjem vrtiću ‘Velika Gorica’. – Izuzetno je važno da djeca žive i uče svoja prava, odnosno da živeći svoja prava i uče svoja prava kako u obitelji tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama. Tako ih osnažujemo da kasnije budu odgovorni članovi našeg društva. – rekla nam je Debijađi.

izjave radionica_1

U projekt se uključilo i Dječje gradsko vijeće Grada Velike Gorice čiji su predstavnici aktivno sudjelovali kao gosti na radionicama.

– Odaziv je velik i ja se nadam se da će u budućnosti biti još veći, te da će biti više ovakvih projekata koji će raditi na uključivanju predškolaca u naše društvo. – rekla nam je Jana Špičić, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Velike Gorice.

izjave radionica

Kako je cilj ovoga projekta osvijestiti predškolsku djecu o njihovom pravu na participiranje u procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici, za vjerovati je da će se veliki dio mladih polaznika nakon završetka projekta zahvaljujući stečenim znanjima postati društveno aktivniji. – Mi bismo bili jako sretni kad bi imali još više članova. Pogotovo onih predškolske dobi, iako i sada imamo članove iz vrtića. Dobro je da se djeca uče sudjelovati kako bi postali odgovorni mladi ljudi koji su dio zajednice. – dodala je Špičić.

prilog radionica_2

Pravo djece na participaciju u donošenju odluka u njihovoj zajednici zapisano je u Konvenciji o pravima djeteta UN-a. Svjedoci smo i neprimjerenog i isključivog načina komuniciranja u javnim istupima, stoga je od iznimne važnosti buduće generacije naučiti uvažavati tuđe i drugačije mišljenje te izricati vlastito. – Nevjerojatno je važno da djecu od najranije dobi, poštujući njihovu dob i zrelost, učimo kako izraziti svoje mišljenje na kulturan, pristojan i demokratski način. Sve ovo je priprema za građanstvo, za budući život u jednom građanskom društvu u kojem žive. – istaknula je Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade.

izjave radionica_2

Projekt Udruge ‘Djeca prva’ provodi se u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i Centrom za djecu, mlade i obitelj, te u suradnji s Dječjim vrtićem ‘Ciciban’.