Home Izdvojeno Ima li more ljekovitih moći?

Ima li more ljekovitih moći?

IMA! Znanost to potvrđuje, a o tome piše i naš suradnik dr. Belan u novoj kolumni

PODIJELITE

Popis zdravstvenih koristi koje pruža morska voda gotovo je beskrajan. Međutim, čak da ima i samo placebo učinak na tjelesnu građu, naš mozak bi nas i dalje odvlačio na plaže.More znatno pridonosi našem raspoloženju i sveukupno poboljšava zdravlje. Morska voda može biti prirodni lijek. Stimulira tijelo i promiče osjećaj općeg blagostanja. Surferi to znaju vrlo dobro.Ako živite blizu plaža ili sprovodite mnogo vremena na obalnim područjima, poznato vam je koliko ste prijemljivi za obale dobrano „ isprejane“ morem. Dakle, što sadrži morska voda? U prosjeku, sadrži 3,5 posto soli (natrijev klorid). Drdim riječima, iz jedne litre vode dobijete 35 grama soli. Nadalje, sadrži male količine magnezija, sulfata i kalcija.Slana morska voda ima mnoge iznenađujuće zdravstvene koristi.

ČISTI KOŽU

Mineralne soli, zajedno sa suncem, regeneriraju kožu. Rezultat toga je da akne, ekcem, psorijaza,razne ranice i neke druge druge bolesti, mnogo brže i lakše se liječe s morskom vodom.Ispiranje nosnih šupljina morem može poslužiti kao komplementarna terapija alergija i upala sinusa.

JAČA IMUNOLOŠKI, OBRAMBENI SUSTAV

Količina crvenih krvnih tjelešaca (eritrociti) povećava se za pet do dvadeset posto, nakon plivanja ili kupanja. Broj bijelih krvnih tjelešaca (leukociti) povećava se još i više. Morska voda je fantastičan lijek za ljude s oslabljenim imunitetom, anemijom i visokim razinama šećera u krvi.

USPORAVA RAZVOJ REUMATIZMA

Morska voda kombinirana s tjelovježbom, je velika medicinska pomoć za kosti, mišićnu bol, artritis, krvnu cirkulaciju i stanjima nakon kirurških operacija.

SMANJUJE ILI ELIMINIRA TJESKOBU

Zbog sadržaja magnezija u sebi morska voda smiruje. Ljudima koji sprovode stresni život savjetuje se da često dolaze na plaže, ne samo zbog  njihove relaksirajuće atmosfere, nego i zbog smirujućih medicinskih svojstava morske vode.

DJELUJE ANTISEPTIČKI I OLAKŠAVA ZACIJELJIVANJE RANICA

Zato jer je bogata mineralnim solima, kao što je natrij i jod, morska voda ima antiseptičko djelovanje na kožu i ubrzava zacijeljivanje manjih rana.

POBOLJŠAVA DISANJE

Ljjudi koji pate od astme, ozbiljnog kašlja, jačeg ispljuvka i drugih dišnih problema, trebali bi odlaziti na plaže da dobro izventiliraju pluća na morskom zraku i da se fino isplivaju.Slana voda pomaže u eliminiranju toksina i tvari koje napadaju pluća.

ČISTI DEBELO CRIJEVO

Gutanjem malih količina čiste morske vode olakšava se i čišćenje debelog crijeva (kolon), detoksikacija i obnavljanje tjelesne energije.

POMAŽE U BORBI PROTIV JETRENIH I BUBREŽNIH PROBLEMA

Morska voda ubrzava proces regeneracija stanica, posebno onih koje su oštećene bolešću, kao što je ciroza. Pomaže i u eliminiranju viška vode, akumulirane u trbušnoj šuplini, koja je tu kao posljedica bolesti.

PREVENIRA NESANICU I SMANJUJE DEPRESIVNE SIMPTOME

Zato što pomaže normalizirati krvni tlak i olakšavati nervozu, dani sprovedeni na plaži, pomoći će da se i bolje spava i, razumljivo, stimulirat će raspoloženje. Meditacija i opuštanje, ali i tjelovježba u prirodnom okruženj, pokazala je da donosi veće koristi za mentalno zdravlje nego tjelovježba bilo gdje drugdje.

ZAŠTO JE PLIVANJE U MORU ZDRAVO

Ako živite blizu mora ili planirate godišnji odmor na moru, šanse su da ćete iz mora izvući više nego što je samo uživanje. Odavno je poznato da plivanje ima višestruke zdravstvene koristi. Korištenje morske vode za medicinske svrhe ima čak i svoje ime – talasoterapija. Plivanje je jedna najboljih sporstkorekreativnih aktivnosti. Ono je posebno dobro za ljude koji još nisu u „formi“, za one koji se žele riješiti prekomjerne tjelesne težine. To je veoma zdrav sport, izvanredan trening za srce, podiže i opće raspoloženje, budi svjestan o dobroj tjelesnoj kondiciji (a uz nju ide i psihička kondicija). Ta fizička aktivnost može biti opuštajuća, meditativna i koja smanjuje stres. Sve to ima pozitivan učinak na mozak. Hidroterapija (terapija vodom) i plivanje pokazali su da smanjuju simptomer depresije i tjeskobe.

Prema tome, imajući sve to u vidu, iskoristimo već ovog ljeta, sve blagodati mora maksimalno koliko možemo. I, skoro zaboravih, priuštimo si zadovoljstvo i konzumirajući gastronomske delicije koje nam more nudi. Mediteranska prehrana, s ribom, je najzdravija hrana na svijetu

dr. Ivo BELAN