Home Izdvojeno Lektira na oko! Stigla u škole

Lektira na oko! Stigla u škole

Prva izvedba održana je u 3a razredu OŠ Nikole Hribara, već idući tjedan cure su u Novom Čiču, a u srijedu 18.12. u Božićnom selu

PODIJELITE

Dramsko scenski projekt koji na zanimljiv i popularan način predstavlja nekoliko naslova iz osnovnoškolske lektire autorski je rad dviju Velikogoričanki, Ane Katulić, glumice i novinarke te profesorice engleskog i talijanskog jezika Anite Pukanić. “Kroz šest naslova koji su djeci u 3. i 4. razredima ponuđeni za cjelovito čitanje donosimo pred njih razne živopisne likove, situacije i poznate scene. Poeziju im govorimo kroz hip hop, kroz neposredan jezik, želimo da sudjeluju, da budu sukreatori priča u kojima se nalaze, te ih tako potičemo i na čitanje… Želimo vjerovati da ćemo ovim projektom kod njih probuditi interes za knjigu, bar za one naslove koje obrađujemo. Mii smo im spustili konop, a oni se sad trebaju popeti na brod zvan mašta”, ispričala nam je sukreatorica, Ana Katulić, inače vlasnica obrta za izvođačku djelatnost, Plartforme, koja je osigurala sredstva Grada Velike Gorice za provođenje projekta.

Ana Katulić, koautorica i izvođačica transformirala se i u lik Ivane Brlić Mažuranić

Interaktivna scenska igra obuhvaća šest naslova, pa se tako glumice vješto transformiraju kroz likove i događaje počevši od “Vlaka u snijegu” Mate Lovraka, preko modernijeg naslova Sanje Polak “Dnevnik Pauline P”, tu su “Miševi i mačke naglavačke” Luke Paljetka, “Kad bi drveće hodalo” Grigora Viteza, upoznajemo svijet zanimanja i poslova kroz “100 najzanimanja” Zvonimira Baloga te na posljetku susrećemo najpoznatijeg malog postolara, “Šegrta Hlapića” iz istoimenog romana Ivane Brlić Mažuranić.

Djevojke su obradile i poznatu pjesmicu “Kako živi Antuntun” u čemu su im pomogli i glazbu napravili velikogorički glazbenici Ana i Konrad Lovrenčić, a u predstavi ima i još poznatih pjesama koje glumice predstavljaju i kroz različite instrumente.

“Rad na ovom projektu bio je prije svega zabavan i kreativan. Imale smo prilike sebi dati šansu da se podsjetimo zašto smo i mi kao male neke od ovih naslova rado čitale. Mene su uvijek oduševljavali Miševi i mačke naglavačke. I dan danas znam napamet gotovo sve pjesme iz te knjige. Nadamo se da će i djeci ostati nešto od ovoga u sjećanju, da će, kad budu čitali te knjige, sjetiti se naše igre i druženja”, govori nam autorica i izvođačica Anita Pukanić.

Anita Pukanić, koautorica i izvođačica u hip hop varijanti Antuntuna

A djeca- oduševljena. Prema porukama koje su djevojkama kasnije ostavili u “leksikon” (inače dnevniku Pauline P iz scenske adaptacije) najviše su uživali u Vlaku u snijegu, Antuntunu i Šegrtu Hlapiću, a posebno im se svidio moment fotografiranja jer su se svi zajedno na kraju predstave fotkali za Instagram s okvirom Lektire na oko.

“Želimo pratiti i trendove, jer knjiga i jest trend, ne želimo čitanje prikazati kao nešto dosadno ili suhoparno”, dodaje Ana.

Prva izvedba održana je u 3a razredu OŠ Nikole Hribara, a već idući tjedan cure su u Osnovnoj školi u Novom Čiču, a onda početkom škole, nakon praznika, u Dubrancu. Iako je predstava namijenjena prvenstveno učenicima 3. i 4. razreda i zamišljena kao interaktivan program u sklopu nastave, u učionicama, djevojke će svoju kreaciju zasigurno predstaviti i široj velikogoričkoj javnosti.

Tako su već u srijedu, 18.12. u Božićnom selu od 18 sati, a moći ćete ih vidjeti i na Noći muzeja u Muzeju Turopolja. Evo još malo fotografija, da vidite što vas čeka: