Home Gospodarstvo LAG Zrinska gora – Turopolje dobio 10 milijuna kuna za ulaganja

LAG Zrinska gora – Turopolje dobio 10 milijuna kuna za ulaganja

PODIJELITE

LAG (Lokalna akcijska grupa) Zrinska gora – Turopolje obuhvaća općine Lekenik, Martinsku Ves, Donje Kukuzare i Orle te ruralno područje Petrinje, Glinu, ruralno područje Siska i 46 naselja ruralnoga područja Grada Velika Gorica.

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. privremenom odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju dodijeljena su im sredstva u iznosu nešto većem od 10 milijuna kuna. Ulaganja su većim dijelom sufinancirana sredstvima Europske unije putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) (engl. EAFRD) dok je ostatak sufinanciran sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske. Odluka bi uskoro trebala postati službena. Novosti vezane uz natječaje i financiranje možete pratiti ovdje.

– Treba istaknuti – rekao nam je stručni voditelj ureda LAG-a Siniša Bukal, spec.ing.agr. – da novac, kad odluka postane konačna, ne ide na račun LAG-a. LAG projekte pristigle na natječaje, koji će krenuti početkom 2017., preporučuje Agenciji, koja daje konačno mišljenje, odnosno projekt financira ili odbacuje. Što se tiče tekućih troškova LAG-a, koji su također pokriveni novcem iz fondova, pokrivaju se po ispostavljenom računu. Nema nikakvog predfinanciranja LAG-ovih djelatnosti.

320px-swot_en-svg

SWOT vrednovanjem (prednosti, slabosti, prilike, prijetnje) dobiven je uvid u probleme i ograničenja prostora LAG-a te kako se oni odražavaju u postavljenim ciljevima i prioritetima. LAG ZG-Turopolje nije samo “reaktivan” proces, već i “proaktivan”. LAG prepoznaje potencijale gospodarskoga razvoja područja temeljem sinergije poljoprivrede i ruralnog turizma. Prioriteti su LAG-a ojačavanje kapaciteta za iskorištavanje postojećih potencijala za razvoj integrirane i ekološke proizvodnje, stvaranje uvjeta za razvoj turizma u sprezi poljoprivrede i prirodne i kulturne baštine te povećanje kvalitete društvene infrastrukture. Nadalje, restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkuretnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Mjere koje LAG provodi povećanje su vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te potpora za pokretanje poslovanja malim poljoprivrednicima.