Home Izdvojeno Ladanje u kuriji Modić Bedeković oživjelo staru ljepoticu

Ladanje u kuriji Modić Bedeković oživjelo staru ljepoticu

PODIJELITE

Manifestacija Ladanje u kuriji Modić Bedeković održana je u nedjelju drugu godinu zaredom. Organizirali su ju djelatnici Muzeja Turopolja s ciljem oživljavanja kurije kao vrijednog spomenika kulture. Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako se nekada živjelo u kuriji Modić Bedeković, članovi KUD-a Mičevec izveli su starogradski pjesme i plesovi, KUD ”Nova zora” također je nastupao, a bilo je i kreativnih dječjih radionica, pripovijedanja predstava.

Ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić Čurla, ističe da su Lomničani i plemstvo Grada Zagreba, koje je ovdje svojevremeno dolazilo na odmor i druženje s prijateljima, uvijek imali odličan suživot.– Svi Lomničani kuriju doživljavaju kao svoju, još uvijek se sjećaju sestara Bedeković koje se bile zadnji potomci obitelji vlasnika koji su živjeli u kuriji. Oduvijek je Donja Lomnica dobro korespondirala s kurijom, Lomničani su uvijek bili dobro prihvaćeni od visokog plemstva i intelektualnog svijeta iz Zagreba koji su dolazili ovdje na druženja. Jednako tako i Lomničani su ponosni i srčani prema svojoj kuriji.

Slavko i Katarina Stepanić iz Donje Lomnice nisu ni ove godine propustili doći na manifestaciju. Uživali su u glazbenom i folklornom dijelu programa te se prisjetili kako je nekada ovdje bilo.– Super mi je, sve mi se svidjelo, folklor i stare gradske pjesme i u kuriji je sve obnovljeno i restaurirano, sve je ok. Još moj svekar je tu vodio folklor i išao kod frajlica dok su bile žive i sve je bilo super lijepo, prekrasno nešto – prisjetila se Katarina Stepanić.

– Jako mi se sviđa što Mičevčani obnavljaju starogradske pjesme i plesove. Tu je i naše domaće društvo ”Nova zora”, ali njih sam puno puta čuo i bio njihov član, dok Mičevčane povremeno vidim – rekao je Slavko Stepanić.Okupljene je sviranjem zabavljala Paula Smolković iz Donje Lomnice. Mlada glazbenica svira klavir, bavi se pjevanjem, u KUD-u ”Nova zora” je desetak godina. Ondje svira tambure, pleše i pjeva.

Posjetitelji su imali priliku izrađivati poculice, broševe i nakit, a predstavljene su i tradicijske vještine poput tesanja luči, klepanja kose, lupljenja kuruze te pranja i ravnanja veša.