Home Izdvojeno KVALITETA ZRAKA Gorica ima akcijski plan suzbijanja lebdećih čestica!

KVALITETA ZRAKA Gorica ima akcijski plan suzbijanja lebdećih čestica!

Prema podacima iz 2018. zabilježeno je onečišćenje zraka i prekoračene granične vrijednosti

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Kvaliteta zraka u Zagrebu, posebice Novom Zagrebu gdje je stanje okarakterizirano kao “opasno i alarmantno” traje već posljednjih 10-tak dana, a podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda na mjernoj postaji u Dugavama pokazuju drastično povećanje vrijednosti lebdećih čestica u zraku. Savjetuje se građanima da ne izlaze iz stanova i izbjegavaju aktivnosti na otvorenom, a slično vrijedi i za trudnice, djecu, starije osobe te kronične bolesnike.

U 2018. Gorica u crvenoj kategoriji

Velika Gorica tek je desetak kilometara udaljena od Novog Zagreba, od Dugava pa smo provjerili kakva je kakvoća zraka u našem gradu. Prema informacijama koje smo dobili iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode trenutne koncentracije čestica nije moguće provjeriti jer se podaci iz mjerne postaje u Gorici (smještene u Parku dr. Franje Tuđmana) prenose aktivnim skupljanjem (nema automatskog prijenosa podataka op.a) na višemjesečnoj razini te se potom sastavlja izvješće za prethodnu godinu. “Na kraju godine se procjenjuju validirani podaci i donosi se ocjena kvalitete zraka”, objasnila nam je viša stručna savjetnica u Odjelu za zrak, Iva Baček.

Prema podacima  o kvaliteti zraka za područje cijele Hrvatske u 2018., koje je moguće provjeriti OVDJE, Velika Gorica smještena je u 2.kategoriju, crvenu, pod objašnjenjem: onečišćenje zraka i prekoračene granične vrijednosti, kad su u pitanju lebdeće čestice. Najveća koncentracija lebdećih čestica zabilježena je u studenom, da bi se tijekom travnja i svibnja smanjila. Grad Velika Gorica stoga je i donio Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka s obzirom na lebdeće čestice.

Nema strujanja zraka pa čestice ne mogu putovati

S obzirom na blizinu Grada Zagreba zanimalo nas je i postoji li opasnost od putovanja lebdećih čestica do Gorice. U Zavodu kažu kako je onečišćenje na pojedinim dijelovima grada veće upravo zato što nema strujanja zraka, odnosno koncentracije ne mogu putovati te se zadržavaju na jednom mjestu, nakon što se spuste iz kućnih ložišta ili iz prometa.

Podsjetimo, lebdeće čestice (PM) su čestice koje lebde zrakom. Takve onečišćujuće tvari su morska sol, crni ugljen, prašina i zgusnute čestice određenih kemikalija. Izvori lebdećih čestica najčešće su prirodni kao što su šumski požari, prašina, vulkani ili sve češće umjetni, gdje spada sagorijevanje krutih i fosilnih goriva, građevinski radovi, automobili, industrija itd…