Home Izdvojeno KUD ”Dučec” vratio se s gostovanja u Makedoniji

KUD ”Dučec” vratio se s gostovanja u Makedoniji

PODIJELITE
foto: Vesna Tafra

Kulturno umjetničko društvo ”Dučec” na poziv Folklornog ansambla ”Bitola” gostovalo je od 13. do 15. listopada u Makedoniji, u gradu Bitoli. Članovi Dučecove folklorne, tamburaške i vokalne skupine, pod vodstvom predsjednika Vjekoslava Kovačića održali su 12. listopada koncert u Gradskom domu kulture u centru Bitole. Folklorna skupina predstavila se trima koreografijama – Ličkim plesovima, Turopoljskim plesovima te Bunjevačkim kolom, dok je vokalna skupina uz pratnju tamburaša izvela nekoliko pjesama našeg kraja. Koncert je trajao gotovo dva sata, nastupili su i domaćini, a mnogobrojna makedonska publika bila je oduševljena.

Tijekom posjeta Makedoniji i Bitoli, članovi KUD-a ”Dučec” obišli su i najznačajnije znamenitosti te zemlje.

– Iz Dučeca zaključuju kako je ovo bilo još jedno predivno i uspješno putovanje na kojem su sklopljena nova prijateljstva, ali i obnovljena postojeća. Na međunarodnim gostovanjima, kao što je bilo ovo, Dučec predstavlja svoj kraj i svoj narod, ne pojedinca, ne ansambl, već državu. I ovoga su puta dostojno predstavili i promovirali naš Mraclin, Grad Veliku Goricu i Turopolje, ali i Lijepu našu – piše Matija Kos na mraclin.hr.

Prijateljstvo s FA ”Bitola” traje od 2005. godine kada su Makedonci sudjelovali na V. međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici. Iste godine KUD-a ”Dučec” posjetio je Bitolu.

foto: Vesna Tafra

KUD ”Dučec” tijekom listopada obilježit će 50. godišnjicu snimanja filma ”Breza” u kojemu je sudjelovao tamburaški sastav ”Cicibani”. U studenom će se u sklopu spelancija posaditi novi drvored, dok je prosinac predviđen za adventske i božićne aktivnosti.

foto: Vesna Tafra, Matija Kos, FA Bitola