Home Gospodarstvo Kroz dva mjeseca osobne iskaznice dostupne na mobitelu, stiže još jedna funkcionalnost!

Kroz dva mjeseca osobne iskaznice dostupne na mobitelu, stiže još jedna funkcionalnost!

Nove osobne iskaznice moći ćete podići nakon isteka trajanja iskaznica koje sada posjedujete

PODIJELITE
Foto: mup.gov.hr

Za nešto više od dva mjeseca, točnije 2. kolovoza počinje nova epoha osobne digitalne identifikacije. Osobne iskaznice moći ćete imati na mobilnom uređaju, putem mobitela moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine, identificirati se kod svojeg liječnika, piše poslovni.hr.

Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u prosincu prošle godine, a sada je MUP u javnu raspravu uputio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica.

Što to znači za nas?

Radi se o nizu novih digitalnih mogućnosti koje će od kolovoza ove godine biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu.

Naime, nova osobna iskaznica sadržavati će beskontaktni čip kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. To će građanima omogućiti brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta.

U prijedlogu Pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu. Hoće li ona vrijediti i za dopunsko zdravstveno, stvar je Ministarstva zdravstva koje mora donijeti odluku o tome.

Također, građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Riječ je o vjerodajnici visoke razine sigurnosti koja će vlasniku omogućiti korištenje njegove osobne iskaznice na mobitelu. Svi oni koji posjeduju potpisani certifikat na osobnoj iskaznici moći će se novom iskaznicom putem interneta besplatno registrirati i ishoditi kvalificirani udaljeni potpisni certifikat.

Tako ćemo po prvi put moći pravovaljano podnositi različite zahtjeve tijelima državne uprave ili sklapati ugovore putem mobilnih uređaja i tableta, bez računala i čitača kartica.

Mijenjat će se izgled osobne iskaznice

Foto: PUZ

Na prednjoj strani bit će dvoslovna oznaka Republike Hrvatske, otisnuta u negativu u plavom pravokutniku okruženom sa 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. Već spomenutim Zakonom o osobnoj iskaznici donesenim u prosincu dobna granica za izdavanje trajnih osobnih iskaznica podignuta je s navršenih 65 na navršenih 70 godina.

Za građane do navršenih 70 godina osobne će se iskaznice izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada. Nove osobne iskaznice moći ćete podići nakon isteka trajanja iskaznica koje sada posjedujete.

Osobne iskaznice i dalje će izdavati MUP iako je bilo rasprava da bi se to trebalo decentralizirati, odnosno da to rade tijela lokalne samouprave ili pravne osobe s javnim ovlastima, prije svega Fina. No, za to je potrebna reorganizacija tijela lokalne uprave i samouprave.