Home Izdvojeno Koji rizici i opasnosti Interneta prijete djeci?

Koji rizici i opasnosti Interneta prijete djeci?

PODIJELITE

Jedan od izazova s kojima se roditelji posljednjih desetak godina susreću je zaštita djece od neprimjerenih sadržaja na internetu. No u toj zaštiti treba sudjelovati cijelo društvo, a i djeca moraju biti upoznata s opasnostima koje im prijete u nepreglednim mogućnostima interneta.

Učenici 4. razreda Osnovne škole Eugena Kvaternika jučer su posjetili Veleučilište Velika Gorica gdje su poslušali predavanje o zaštiti podataka na Internetu.

– CIlj našeg posjeta bio je osvještavanje učenika i roditelja o pretjeranom izlaganju Internetu kao i o višku vremena koji učenici provode na Internetu gdje imaju pristup mnogim informacijama ili gledaju stvari koje za njih nisu primjerene. Preventivom se može rješavati problem no to ne znači da se može i sasvim suzbiti. – izjavila je Marica Kupina, učiteljica u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika.

veleučilište predavanje djeca internet sigurnost zaštita katd (2)

Djeca na različite načine koriste Internet koji im omogućava druženje, kreativnost i zabavu. Pametno korištenje interneta podrazumijeva donošenje pametnih odluka i izbjegavanje opasnih situacija, čemu ih je ovo predavanje naučilo.

– Ako idem na Internet onda igram igrice ili gledam videe. Mislim da nije dobro da ljudi stavljaju svoje slike na Internet, posebno ako su maloljetni jer ih onda ih drugi tako mogu pronaći. Ne koristim društvene mreže jer mislim da bi to moglo biti opasno. – rekla nam je učenica Laura.

– Ne idem često na Internet, ako i idem onda gledam neke knjige ili stvari koje ne znam. Na ovom predavanju sam naučila da moram roditeljima vjerovati još više i da moram paziti kako se dopisujem. – rekla nam je učenica Marta

veleučilište predavanje djeca internet sigurnost zaštita katd (3)

Postoje razna sredstva pomoću kojih roditelji mogu pripaziti internetski sadržaj kojim se dijete može koristiti i na taj način zaštititi dijete od sadržaja nepoželjnih i neprimjerenih njihovoj dobi. Internet i njegove mogućnosti djeci pružaju puno ali potrebna je i roditeljska kontrola.

– Impresioniran sam znanjem koje sam čuo danas. To mi daje jako pozitivno razmišljanje jer se vidi da djeca puno znaju o tome koji su rizici i prijetnje. Također se vidi da imaju jako dobar odnos sa roditeljima jer ipak je povjerenje najviše bitno. Važno je da se ono što se može lako prepoznati ne prihvaća, a ono što je kompliciranije pita nekoga tko zna više. Velik je broj različitih opasnosti i rizika na Internetu za djecu. – rekao nam je Davorin Kacijan, viši predavač u Veleučilištu Velika Gorica

veleučilište predavanje djeca internet sigurnost zaštita katd (4)

Internet je odličan izvor informacija i zabave kako za djecu tako i za odrasle. Želimo li uživati u internetu i svim sadržajima i mogućnostima koje pruža, trebamo naučiti našu djecu odgovornom i pametnom korištenju interneta od malih nogu.