Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Vanessa Montfort: Žene koje kupuju cvijeće

KNJIGA TJEDNA Vanessa Montfort: Žene koje kupuju cvijeće

„Kad si zadnji put učinila nešto prvi put?“, rečenica je koju u jednom trenutku postavlja Olivia i koja može postati i vaš lijek protiv dosade...

PODIJELITE

Radnja romana smještena je u suvremeni Madrid, u malenu četvrt u samom njegovom središtu u kojoj se nalazi cvjećarnica poetskog imena „Anđelov vrt“. Priča započinje kada Marina, koja je nedavno doživjela slom dugogodišnje ljubavne veze, prihvaća ponuđeni posao pomoćnice u cvjećarnici čija je voditeljica tajanstvena Olivia. Iz Marinine perspektive upoznajemo još četiri žene koje, baš kao u naslovu, kupuju cvijeće, ali nijedna za sebe. Cassandra, Gala, Aurora i Victoria, uz Marinu i Oliviu, karakterno su različite koliko to uopće mogu biti, no prijateljstvo koje će ih povezati ponudit će im i niz različitih pogleda na vlastite probleme i pomoći im da na drugačiji način preispitaju i na kraju poslože svoje živote.

„Kad si zadnji put učinila nešto prvi put?“, rečenica je koju u jednom trenutku postavlja Olivia i koja može postati i vaš lijek protiv dosade. Ako shvatite da ne možete odgovoriti na to pitanje, vrijeme je da napravite nešto novo i pobjegnete rutini vlastitog života. Zabavno, zar ne? To ne mora biti nešto veliko, možete jednostavno kupiti srećku za lutriju, pa tko zna?

Za razliku od većine suvremenih španjolskih autorica i autora koji kao da se trude pisati što šokantnije i provokativnije, stil Vanesse Montfort odskače svojom odmjerenošću. Rečenice teku ugodno, a svako malo čitajući osjetite i ono posebno emotivno bockanje koje može izazvati i tek jedna prava riječ na pravome mjestu. U svakom slučaju, ako ste u potrazi za prpošnim ženskim štivom, koje će u konačnici ipak ispasti složenije (i vrijednije čitanja!) nego ste se u početku nadali, ovo ljeto svakako provedite u društvu „Žena koje kupuju cvijeće“.

Pripremila: Ivana Grubačević