Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Sophie Blackall: Ako dođeš na Zemlju

KNJIGA TJEDNA Sophie Blackall: Ako dođeš na Zemlju

Iako je knjiga prvenstveno namijenjena predškolcima u njoj će jednako uživati i malo starija djeca, kao i odrasli

PODIJELITE

Sigurno smo se svi kao djeca ponekad pitali što bi rekli nekom posjetitelju s drugog planeta da ga ikad sretnemo. Sophie Blackall nije samo o tome razmišljala, ona je svoje misli pretvorila u slikovnicu. Ako ikad dođeš na zemlju prekrasno je ilustrirana slikovnica pisana u obliku pisma kojim se dječak obraća nepoznatom posjetitelju iz svemira. To je svojevrstan vodič po našem planetu koji slavi različitosti i posebnosti svakog od nas.

“Ako ikad dođeš na Zemlju evo što trebaš znati:

Svi mi živimo na različitim mjestima.

U različitim kućama.

U različitim obiteljima.

Bavimo se različitim zanimanjima.

Imamo različite hobije.

Svi smo različiti. Svi smo fantastični.

Svi zajedno tvorimo prekrasan Planet.”

Ideje za ovu knjigu Sophie Blackall dobila je na jednom himalajskom vrhu u Butanu te družeći se s djecom iz cijelog svijeta radeći za organizaciju Save the Children. Uvidjela je koliko su sva djeca različita, a opet toliko slična. Stranicu po stranicu knjiga nam donosi ilustracije inspirirane stvarnim dječjim crtežima te osobama koje je Sophie srela na svojim putovanjima. Za pripovjedača je odabrala Quinna, dječaka koji je živio u Nigeriji, Indoneziji, Nepalu i Australiji i koji je na pitanje koju grickalicu bi dao posjetiteljima s druge planete spremno odgovorio – „pire krumpir! Zato što ne znam imaju li oni zube!“.

Iako je knjiga prvenstveno namijenjena predškolcima u njoj će jednako uživati i malo starija djeca, kao i odrasli. U knjizi je naglasak na ljepotama našega planeta, ali postoji i vrlo diskretan prikaz nejednakosti („neki od nas imaju više hrane od drugih“) pa čak i rata („ponekad ozlijedimo jedni druge“). Sve to knjizi daje još jednu dublju dimenziju koja možda neće biti odmah vidljiva, ali iskusni čitatelj će je prepoznati.

Sophie Blackall ilustrirala je brojne knjige te je dvaput osvojila medalju Caldecott, američku nagradu za slikovnicu iznimne umjetničke vrijednosti. Rođena u Australiji, Sophie provodi pola vremena u Brooklynu u New Yorku, a drugu polovicu u avionima, na brodovima i u vlakovima, nastojeći vidjeti što je moguće više svijeta.

 

Pripremila: Morana Peranić