Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Sonja Smolec: Marama s bubamarama

KNJIGA TJEDNA Sonja Smolec: Marama s bubamarama

Roman prati preseljenje peteročlane obitelji iz jednog dijela Zagreba u drugi. Iako preseljenje nije daleko, ipak jako utječe na sve članove obitelji

PODIJELITE

Ima li bolje preporuke za ljetno štivo od romana nagrađenog nagradom Mato Lovrak za najbolji dječji roman? Naravno da nema! Zato vam predlažemo da ovo ljeto uživate u romanu Sonje Smolec Marama s bubamarama.

Roman prati preseljenje peteročlane obitelji iz jednog dijela Zagreba u drugi. Iako preseljenje nije daleko, ipak jako utječe na sve članove obitelji – oca koji radi potkvalificiran posao, majku koja radi kao dekoraterka reklama, ali najviše na djecu. Kod gimnazijalca Borne javljaju se problemi u školi, sedmogodišnji Damir sanja o putovanju na Mars, a najmlađa Katarina djevojčica s govornom manom, teško stječe prijatelje sve dok ne upozna Anju iz susjednog stana, malo stariju od sebe. Anja se upravo vratila s operacije mozga nakon koje je kao posljedica ostao oslabljen vid. Liječnici joj savjetuju da ode u inozemstvo vrhunskim stručnjacima, no njezina mama za to nema novaca. Katarina i Anja postaju dobre prijateljice te će baš Katarina odigrati značajnu ulogu u tome da Anja otputuje na liječenje u Francusku.

Ovo je za tebe, draga Katarina. Tada je i ona otišla, a djevojčica je zažmirila i udahnula onaj fini miris koji je kao nevidljivi vilinski plašt ostao iza tete Anastazije. Još je malo gledala za njom da bude sigurna da se teti neće prevrnuti ni lijeva ni desna cipela. No, teta je mirno otišla i nije se desilo ništa. Ona i mama izašle su i za sobom zatvorile vrata na kojima piše Nezaposlenima ulaz zabranjen. Ali, danas je i ona bila tamo. Znači, i ona je bila zaposlena, bar malo, a mama kaže da su njih dvije danas napravile jako puno. Stala je i okrenula se da još jednom pogleda vrata. Bila su i dalje siva kao i sva ostala, a svi oni ljudi koji su hodali gore-dolje i nosili torbe i ruksake svih boja ili vukli velike i male torbe na kotačićima, nisu znali što sve njena mama može.“

Priča je topla, djeci daje nadu u ljubav i pravdu.

Sonja Smolec rođena je 1953. godine u Puli. Od 1956. do 1985. živi u Zagrebu gdje se i školovala. Danas živi u Velikoj Gorici. Članica je Društva književnika za djecu i mlade. Osim priča i romana za djecu i mlade, te romana za odrasle piše i poeziju. Povremeno za HRT piše Priče za laku noć.

Autorica Morana Peranić