Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Pavao Pavličić: Pohvala starosti

KNJIGA TJEDNA Pavao Pavličić: Pohvala starosti

Zbirka je sastavljena od četiri dijela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija, a svaki podnaslov okuplja nekoliko crtica o tegobama i radostima staračke dobi.

PODIJELITE

Prvog četvrtka u mjesecu travnju knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica odlučili su vam skrenuti pažnju na jedan novitet domaće književnosti, „Pohvalu starosti“ Pavla Pavličića.

Jedan od najproduktivnijih hrvatskih autora prisutan je na književnoj sceni više od četrdeset godina s gotovo jednako toliko objavljenih romana, knjiga priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu. Pavličićevi vjerni čitatelji ni uz „Pohvalu starosti“ neće ostati uskraćeni za dobro štivo, a neke nove generacije će zaintrigirati da potraže njegove starije naslove, kao što su primjerice „Koraljna vrata“, „Hladna fronta“, „Ljetno kino“, „Ljubav za dosadne knjige“ i brojni drugi.

Temi starosti i svih njenih popratnih pojava Pavličić pristupa s mnogo duha i objašnjava na samom početku kako „u visokoj dobi strasti ne nestaju, nego se samo skrivaju pred društvenim pritiskom“, zadržavajući pritom svoju prvobitnu snagu. Zbirka je sastavljena od četiri dijela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija, a svaki podnaslov okuplja nekoliko crtica o tegobama i radostima staračke dobi. Interes za ovu, pomalo neobičnu temu, autor je dobio kada je i sam zagazio u sedamdesetu godinu života i osjetio na vlastitoj koži promjene, bilo fizičke bilo psihičke. Problemi sa spavanjem, staračkim bolestima, organizacijom vremena pa čak i spolnom željom neke su od promjena koje muče Pavličića i njegove vršnjake.

Posve iskreno Pavličić u jednom razmatranju priznaje: „nisam se latio ovih bilježaka zato što bih mislio da imam reći nešto važno i originalno o starosti, nego zato da bih svoju starost nečim ispunio.” A nama čitateljima je drago da je ovim duhovitim kratkim zapisima ispunio svoje dane i ponudio nam na čitanje nov pogled na treću životnu dob.

autorica teksta: Anamarija Stepanić