Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA: Orkestar priča priču: Četiri godišnja doba

KNJIGA TJEDNA: Orkestar priča priču: Četiri godišnja doba

Čitanje (i slušanje) ove slikovnice može biti jako dobar način za upoznavanje djece s klasičnom glazbom

PODIJELITE

(Ilustrirala Jessica Courtney-Tickle)

Postoje knjige koje vas na prvi pogled toliko očaraju da ih odmah poželite imati u svojoj kućnoj knjižnici. Danas ćemo vam predstaviti jednu takvu slikovnicu.

Orkestar priča priču: Četiri godišnja doba je prekrasno ilustrirana slikovnica sa zvučnim elementima. U priču nas uvodi djevojčica Izabela koja nas, zajedno sa svojim psićem, ali i drvcem jabuke, u jednom danu vodi kroz četiri godišnja doba. Prateći je, vidimo proljetni procvat, osjećamo ljetnu vrućinu, sudjelujemo u jesenskoj žetvi i drhtimo na zimskoj hladnoći. Tekst je u ovoj slikovnici minimalan, rekli bismo da je on u službi ilustracija i zvučnih odlomaka. S druge strane, za razliku od teksta, ilustracije su bogate, s puno detalja, raznobojne, razigrane. Načinom oblikovanja likova i svojim zagasitim bojama starije čitatelje zasigurno će podsjetiti na ilustracije slikovnica njihovog djetinjstva.
Posebnost ove knjige su i njezini glazbeni ulomci. Na svakoj stranici postoji kružić s notom na čiji pritisak se javljaju glazbeni ulomci iz Vivaldijeva Četiri godišnja doba. Njih je moguće slušati i zasebno, uz objašnjena, na zadnjoj stranici gdje se nalazi i kratka biografija Antonia Vivaldia.
Čitanje (i slušanje) ove slikovnice može biti jako dobar način za upoznavanje djece s klasičnom glazbom.
Teško je u par riječi opisati posebnost ove slikovnice, ali vjerujte nam na riječ, nećete požaliti kada je uzmete u ruku!

Pripremila: Morana Peranić