Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Miranda Krestovnikoff: More

KNJIGA TJEDNA Miranda Krestovnikoff: More

Hrvatsko izdanje nudi puno zanimljivosti o Jadranskome moru, njegovim stanovnicima i najpoznatijim brodolomima

PODIJELITE

Jeste li znali da na našem planetu ima više vode nego kopna i da se oko 96% vode nalazi u oceanima? Da na otvorenim morima pliva više od 400 vrsta morskih pasa, a da tune mogu postići brzinu od čak 70 kilometara na sat? Da mora skrivaju oko tri milijuna olupina brodova, a da je najveća životinja koja je ikada živjela – plavetni kit? Da na najdublje mjesto na svijetu možemo bez problema smjestiti cijeli Mount Everest, a još bi ostalo mjesta i za najvišu zgradu na svijetu?

Ove, i mnoge druge zanimljive činjenice vezane uz more, možete saznati u prekrasnoj knjizi More autorice Mirande Krestovnikoff i ilustratorice Jill Calder. Uz lijepe ilustracije i jednostavan tekst saznat ćete sve o morima i oceanima, različitim staništima koja postoje u morima, o poznatim morskim vrstama kao npr. dupinima i kitovima, ali i manje poznatim, a bitnim, sićušnim organizmima. Zadnje poglavlje Plastični ocean posvećeno je utjecaju koji ljudi imaju na mora i oceane. Iznesena je šokantna pretpostavka da će do 2050. godine u oceanima biti više plastike nego riba!

Hrvatsko izdanje nudi puno zanimljivosti o Jadranskome moru, njegovim stanovnicima i najpoznatijim brodolomima. Tako saznajemo da u uvali Vlaška mala na otoku Pagu prije 2000 godina potonuo antički brod, a njegove ostatke i danas možemo vidjeti. Budući da je prevozio amfore, one i danas leže neoštećene i razbacane po dnu, a među njima žive hobotnice i ugori. Tekst za hrvatsko izdanje je sadržajno prilagodila dr. sc. Maja Novosel s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Ukoliko tražite zanimljivo, prigodno i edukativno štivo u kojem ćete uživati i vi i vaši klinci u hladu borove šume uz šum mora, knjiga More je pravi izbor za vas!

Pripremila: Morana Peranić