Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Mika Waltari: Tajna njegovoga kraljevstva

KNJIGA TJEDNA Mika Waltari: Tajna njegovoga kraljevstva

Vrijednost ovog romana je u povijesno utemeljenoj rekonstrukciji vremena i prostora, a fiktivni dio pomna je psihološka studija različitih karaktera.

PODIJELITE

Romani klasika finskog povijesnog romana Mike Waltarija poslastica su za sve ljubitelje dobro osmišljene priče koja se plete oko povijesnih događaja i svako toliko volimo vas podsjetiti na njih. Aktualni uskršnji blagdani tako su nam pružili priliku da našim čitateljima preporučimo roman „Tajna njegovoga kraljevstva“ čija je radnja smještena u biblijsko vrijeme, a započinje upravo blagdanom Pashe u Jeruzalemu i raspećem Isusa na križ.

Mladi i bogati Rimljanin Mark Mecentije koji iz dokolice, ali i radoznalosti, kreće na putovanje iz Aleksandrije u Jeruzalem, postaje svjedokom događaja koji će ga nagnati da preispita sve u što je do tada vjerovao. Privučen učenjima i pričama o čudotvornim moćima neobičnog nesretnika koji je radi svojeg propovijedanja završio raspet na križu kao razbojnik, Mark postaje blizak krugu Isusovih učenika, a nakon što i sam svjedoči nekim neobjašnjivim pojavama, raskida sa svojim dotadašnjim životom i pristupa traženju kraljevstva koje nije ovozemaljsko.

Vrijednost ovog romana je u povijesno utemeljenoj rekonstrukciji vremena i prostora, a fiktivni dio pomna je psihološka studija različitih karaktera. Sve je ovdje podvrgnuto preispitivanju i nemojte se začuditi ako ne naiđete na Isusove učenike kakvima ste ih zamišljali – i oni su suočeni s dvojbama, strahom za vlastite živote, odgovornošću na koju su pristali postavši njegovim učenicima… Niti ljudi kojima je Isus pomagao nisu baš onako zahvalni kako smo o tome naučili slušati ili na romantiziran način vidjeli prikazano u npr. Ben Huru. Čuda će se naći pod povećalom, a slika koju ćemo vidjeti jedna je od mogućnosti kako se sve to moglo zaista zbiti.

Roman je popraćen povijesnim osvrtom i tumačenjem pojmova, fotografijama i kartama Svete zemlje i Jeruzalema u Isusovo vrijeme.

Pozivamo vas na uživanje u ovoj književnoj poslastici koju ćete unatoč obimu od 400-tinjak stranica, progutati u tren oka. I želimo vam svima sretan Uskrs!

autorica teksta: Ivana Grubačević