Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Melania G. Mazzucco – Ja sam s tobom: Brigittina priča

KNJIGA TJEDNA Melania G. Mazzucco – Ja sam s tobom: Brigittina priča

Bez imalo zadrške Brigitte prepričava fizičku i psihičku patnju kroz koju izbjeglice prolaze kada im sve pokušavaju oduzeti, a ponajprije dostojanstvo

PODIJELITE

Ovotjedna književna preporuka približava nam vrlo aktualnu temu imigranata, velik izazov s kojim se suočavaju brojne europske zemlje, a koji ne zaobilazi niti hrvatsko područje. Nagrađivana talijanska spisateljica Melania G. Mazzucco gostovala je u Zagrebu u svibnju ove godine predstavljajući dokumentarni roman Ja sam s tobom : Brigittina priča, prvo svoje djelo objavljeno na hrvatskom jeziku.

Melania Gaia Mazzucco rođena je 1966. godine u Rimu gdje je završila studij talijanske književnosti i studij scenarija. Već je s romanima Il bacio della Medusa (1996.), La camera di Baltus (1998.) i Lei così amata osvojila nagrade i priznanja, dok je za roman Vita (2003.) dobila prestižnu talijansku književnu nagradu Strega. Roman Un giorno perfetto doživio je i ekranizaciju. Redovito surađuje s talijanskim novinama, ali i inozemnima poput The New York Timesa i El Paísa. Gostuje kao predavačica na brojnim talijanskim i švicarskim sveučilištima. Djela su joj prevedena na više od 25 jezika.

Autorica se mjesecima sastajala s Brigitte i otkrivajući njezinu priču pretakala ju u knjigu. Brigitte je u Rim stigla iz Konga, ostavivši za sobom svoj dom, svoju obitelj i 4 djece za koje ne zna niti jesu li još živi. Izgladnjela je lutala ulicama Rima ne znajući mnogo o zemlji u kojoj se zatekla, dok na kraju ne biva upućena u Centar za prihvat izbjeglica. Tamo se oporavlja i polako kreće u stvaranje svog novog života. A to podrazumijeva borbu s talijanskom birokracijom, novim jezikom i kulturom kao i neprestanu unutarnju borbu između vraćanja životu koji je ostavila iza sebe i života koji je preda njom.

Bez imalo zadrške Brigitte prepričava fizičku i psihičku patnju kroz koju izbjeglice prolaze kada im sve pokušavaju oduzeti, a ponajprije dostojanstvo. Snažna priča mlade žene prognane iz Konga navodi čitatelja da imigrante ne promatra kao prijetnju nego kao ljude s prošlošću koji nisu birali sadašnjost u kojoj su se zatekli i koja ih često plaši jednako kao i stanovnike zemlje koja ih nastoji prihvatiti i pomoći im da se uklope u novu sredinu.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić