Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Margaret Cheney: Tesla: Čovjek izvan vremena

KNJIGA TJEDNA Margaret Cheney: Tesla: Čovjek izvan vremena

U knjizi Margaret Cheney istražuje briljantan i proročki um jednog od najvećih znanstvenika i izumitelja 20. stoljeća. Neki su ga nazivali ludim, drugi genijem, no ostao je prava enigma i za jedne i za druge.

PODIJELITE

Knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica ovog četvrtka u rubrici Knjiga tjedna predlažu jednu biografiju.

Ako slučajno živite u informacijskom vakuumu pa su vam promakle silne najave nadolazeće izložbe o znanstveniku Nikoli Tesli u Domu HDLU u Zagrebu, vrijeme je da se informirate jer „hrvatska izložba godine“ otvara svoja vrata već sljedeće subote, 25. studenoga 2017. Do tada stignete pročitati i našu ovotjednu preporuku, biografiju Nikole Tesle autorice Margaret Cheney “Tesla: čovjek izvan vremena”.

U knjizi Margaret Cheney istražuje briljantan i proročki um jednog od najvećih znanstvenika i izumitelja 20. stoljeća. Neki su ga nazivali ludim, drugi genijem, no ostao je prava enigma i za jedne i za druge. Nikola Tesla bio je prvi u mnogočemu, znanstvenik koji je mnogima utirao put, izumitelj koji je stvarao zadivljujuće uređaje koji su mijenjali svijet ili ga još mijenjaju. Ne samo što je otkrio rotacijsko magnetsko polje, koje je i danas osnova za sve strojeve što rade na izmjeničnu struju, nego nas je uveo i u svijet radija, robotike, računala i znanosti o projektilima.

No, u knjizi je prikazan i kao čovjek od krvi i mesa te se ova biografija čita poput napetog romana. Napisana je zanimljivo, sveobuhvatno i stoga vam je najtoplije preporučujemo.

Ako je ne uspijete uhvatiti kod nas u knjižnici ili vas knjiga navede na daljnje proučavanje Teslina života i djela, također možete zaviriti i u sljedeće knjige: u knjizi „Tesla: izumitelj električnog doba“ autora Bernarda Carlsona naći ćete i tehničke podatke o njegovim izumima, kao i priču o tome kako su nastali i za što se upotrebljavaju; u knjizi „Moji pronalasci“ o svom radu progovara sam Tesla; knjiga „Znanstvenik, luđak, lopov i njihova žarulja“ Keith Tuth vodi vas u svijet teorija zavjera koje su se neminovno plele oko Tesle; život genijalnog znanstvenika bio je inspiracija za nekoliko književnih djela među kojima preporučujemo kratki roman „Sijevanja“ francuskog autora Jeana Echenoza; najljepša hrvatska monografija o Tesli objavljena je 2006. godine pod naslovom „I bi svjetlo!“ i u njoj ćete, s obzirom na veliki format knjige, pronaći najbolje preslike dokumentacije o Tesli i njegovim izumima, kao i nacrte, fotografije i slično. Ima toga još jer Tesla je nepresušan izvor inspiracije kako ostalim znanstvenicima, tako i umjetnicima, književnicima, kazalištarcima… Nadamo se da se kao i mi veselite izložbi na kojoj ćemo, kako je najavljeno, na inovativan i interaktivan način moći još bolje upoznati taj ludo genijalan „mozak iz budućnosti“.

Autorice teksta: Ivana Grubačević i Lidija Badanjak