Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Maja Lunde: Povijest pčela

KNJIGA TJEDNA Maja Lunde: Povijest pčela

Ovo je priča o pčelama i njihovoj važnosti, ali prije svega o važnosti generacijske povezanosti, suradnje i brige za drugoga

PODIJELITE

Iza jednostavnog naslova novog književnog hita iz pera norveške autorice Maje Lunde ne krije se, kako bi se na prvu loptu dalo pomisliti, znanstvena studija ili udžbenik o pčelama. Riječ je o u nas recentno prevedenom romanu koji je još prije tri godine izazvao pravu buru među nakladnicima i pokrenuo utrku za dobivanje izdavačkih prava za objavljivanje ove knjige, što samo pokazuje koliko se aktualnom tematikom gospođa Lunde pozabavila u svom romanu „Povijest pčela“.

Tri priče u romanu odvijaju se u tri različita vremenska razdoblja i u tri različite obitelji. Sredinom 19. stoljeća pripovjedač je sredovječni Britanac William, u stvarnosti otac mnogobrojne obitelji i vlasnik sjemenarske prodavaonice, a u duši znanstvenik prirodoslovac, koji nakon kraćeg razdoblja razočaranosti i depresije na temelju stare knjige o pčelama započinje s izgradnjom revolucionarnog pčelarskog sustava košnica. Sredinom dvijetisućitih jednu uspješnu pčelarsku obitelj u Ohiu, Amerika, iznenada zadesi pomor pčela – sve pčele iz njihovih dobro održavanih zajednica netragom nestaju, a otac obitelji George shvaća da se nalaze na rubu nečeg još nepoznatog, ali strašnog i pogubnog za čovječanstvo. U ne tako dalekoj budućnosti, krajem 21. stoljeća, kineskinja Tao iz dana u dan mukotrpno radi na ručnom oprašivanju stabala voćaka jer – sve su pčele izumrle. Ona i njezin suprug samo su jedni od mnogih „pčela radilica“, a izgledno je da ista sudbina očekuje i njihova trogodišnjeg sina. Zanimljivo je da je Tao kao mlada bila vrlo bistra i nadarena za učenje, a posebno ju je fascinirao pretisak starinske knjige o pčelama…

Tri obitelji, iako razdvojene u vremenu i prostoru, neraskidivo su povezane na način koji će se pokazati bitnim za spas čovječanstva. Ovo je priča o pčelama i njihovoj važnosti, ali prije svega o važnosti generacijske povezanosti, suradnje i brige za drugoga. Glasovita je izreka Alberta Einsteina da kad bi nestalo pčela, ljudima bi ostale još otprilike četiri godine života na Zemlji. Zato je ova tema goruća i važna danas kada smo svjedoci drastične promjene klime i nestabilnog ponašanja pčelinjih zajednica. Ova knjiga stoga može poslužiti i kao upozorenje o tome što bi nam se moglo dogoditi ako ne reagiramo na vrijeme kako bismo osigurali opstanak života na Zemlji.

Maja Lunde (1975.) norveška je književnica i scenaristica, autorica desetak knjiga za djecu i mlade. „Povijest pčela“ (2015.) njezin je prvi roman za odrasle.

Autorica: Ivana Grubačević