Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Lea Horvat: Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu : feministička...

KNJIGA TJEDNA Lea Horvat: Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu : feministička čitanja ženske svakodnevice

Autorica je u ovom akademskom radu okupirana temama na sjecištu popularne kulture, feminizma, arhitekture i povijesti svakodnevice

PODIJELITE

Jedan od posljednjih književnih festivala kojem smo mogli nesputano prisustvovati u doba prije korone bio je Frakturin mini festival „Feminizam je za sve“, održan početkom ožujka, u sklopu kojeg je predstavljeno i Frakturinih devet novih izdanja, uglavnom esejističkih knjiga koje se bave raznim feminističkim pitanjima. Osim novog izdanja „Smrtnih grijeha feminizma“ Slavenke Drakulić, iznimno zanimljive knjige objavile su autorice različitih profila, a meni je za oko zapela knjiga Lee Horvat zanimljivog naslova „Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu : feministička čitanja ženske svakodnevice“.

Lea Horvat u svom je akademskom radu okupirana temama na sjecištu popularne kulture, feminizma, arhitekture i povijesti svakodnevice i pomalo od svega navedenog pronaći ćete i u ovoj knjizi u kojoj, naravno, ne možete pročitati stvarne savjete o tome kako se brinuti o kući i vrtu. Ali ako ste se ikada zapitali kako banalne i naizgled nebitne stvari oblikuju našu svakodnevicu i u konačnici naš život kao takav – od mikro razine nas kao pojedinaca do makro razine na kojoj funkcioniraju odnosi na globalnoj razini – tada ćete u ovoj knjizi pronaći iznimno zabavna razmatranja ne samo o pitanjima feminizma, nego i o svim aspektima suvremenog svakodnevnog života koji nikoga ne zaobilazi.

Polazeći od banalnih, svakodnevnih situacija kao što su kuhanje, pospremanje, ručni rad, ispijanje kave, odijevanje ili kupovina, Lea Horvat nam ukazuje na neke probleme i nudi moguće alternative u odnosima i otvaranju drukčijih opcija za žene. Također ukazuje na svakodnevicu kao ono „što je na razini dana nevidljivo i ostavlja jasne tragove tek s vremenom“, što znači da ako se ne bavimo rješavanjem problema sada, ili ih barem ne učinimo vidljivima, talog nepravednih podjela i pogrešnih odnosa postajat će sve deblji. „Kupovina namirnica, brisanje poda i pospremanje dječjih igračaka dovoljno su nebitni da ih u sažetku našeg života nikad ne spomenemo, iako smo na njih potrošile dane i dane. Upravo ta percepcija relativne nebitnosti ženskom radu osigurava neplaćenost i nevidljivost.“

Iznimno zabavna, informativna, puna referenci iz popularne kulture uz citiranje iz književnih djela, časopisa, filmova i popularnih serijala, knjiga „Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu“ može postati i vaš najbolji priručnik za nošenje sa (ne samo ženskom) svakodnevicom.
Lea Horvat (1990.) diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa studijskim boravcima u Beogradu i Berlinu. Od 2015. Živi u Berlinu i polazi doktorski studij povijesti na sveučilištu u Hamburgu. Stipendistica je Njemačke nacionalne akademske zaklade i izlagala je na nizu međunarodnih konferencija, bila nositeljica dvaju kolegija na Sveučilištu Humboldt u Berlinu te držala predavanja u sklopu obrazovnog programa Centra za ženske studije u Zagrebu.

Pripremila: Ivana Grubačević