Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA : Kazuo Ishiguro: Blijed pogled na bregove

KNJIGA TJEDNA : Kazuo Ishiguro: Blijed pogled na bregove

Nobelovac Kazuo Ishiguro stvorio  je atmosferu napetosti s likovima koji pate od loših raspoloženja i u kojem tragedija cijelo vrijeme „visi“ u zraku

PODIJELITE

U svom debitantskom romanu “Blijed pogled na bregove”,  koji je originalno objavljen 1982. godine,  nobelovac Kazuo Ishiguro stvorio  je atmosferu napetosti s likovima koji pate od loših raspoloženja i u kojem tragedija cijelo vrijeme „visi“ u zraku. Priča je to o Etsuko, japanskoj sredovječnoj ženi koja živi sama u Engleskoj, a počinje razgovorom između nje i njezine mlađe kćeri Niki o nedavnom samoubojstvu Etsukine  starije kćeri Keiko. Niki nikad nije bila bliska s majčinom kćeri iz prvog braka. Tijekom posjete kćeri Niki, Etsuko razmišlja o svom životu mlade žene u Japanu. Ona i njezin tadašnji suprug Jiro imali su kćer, ali nekoliko godina kasnije Etsuko je upoznala zanimljivog Britanca i preselila se s njim u Englesku. Odvela je stariju kćer Keiko u Englesku da živi s njom i novim mužem. Kada Etsuko i njezin novi suprug dobiju svoju kćer Keiko postaje sve usamljenija i asocijalnija.

Etsuko se prisjeća kako se, dok je Keiko odrastala, zaključavala u svoju sobu i pojavila se samo kako bi pokupila tanjurić koji joj je majka ostavila u kuhinji. Ovo uznemirujuće ponašanje završava Keikinom tragedijom. Suočavanje (ili odbijanje suočavanja) sa samoubojstvom prvog djeteta tjera majku na niz  vezanih sjećanja. Sjeća se jednog vrućeg ljeta u Nagasakiju, godinama nakon pada bombe, dok je nosila to dijete… Sjeća se poleta poslijeratne izgradnje i dubokih promjena kroz koje su japansko društvo i kultura u to vrijeme prolazili…A sjeća se i jedne žene i njene kćerkice, nekoć imućnih, a bačenih u bijedu, s kojima je tog ljeta postala neobično bliska…

Luksuzno ograničeno hrvatsko izdanje dolazi u samo 500 primjeraka, u kojem svaka knjiga ima svoj individualni broj, a jamči ga plastificirana naljepnica na vakumiranom ovitku. Postoji izdanje sa ili bez zaštitne kutije i može biti  lijep prijedlog za kvalitetan dar. Na kraju knjige nalazi se Ishiguroov tekst predavanja prilikom dodjele Nobelove nagrade, ekskluzivno pridodan ovom izdanju Mitopeje iz 2018.

Kazuo Ishiguro (1954.) je britanski pisac japanskog podrijetla rođen u Nagasakiju, a živi u Engleskoj od 1960. godine. Dosad je napisao osam proznih knjiga koje su prevedene na četrdeset svjetskih jezika. Već je njegov drugi roman “Umjetnik putujućeg svijeta” 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine. Ishigurov najpoznatiji naslov, roman “Na kraju dana”, osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. Istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine. Roman “Nikada me ne ostavljaj” (2005.) književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu. Posvećen temama zastranjenog idealizma i postojanosti pamćenja, osobnog kao i društvenog, iznimno je cijenjen diljem svijeta. Za svoje zasluge u kulturi uvršten je i u britanski viteški red Order of the British Empire, te francuski red Ordre des Arts et des Lettres. Ishiguro je pisac koji je „… u romanima velike emocionalne siline razotkrio bezdan podno našeg iluzornog pojma vezanosti sa svijetom.“, kako je Švedska akademija obrazložila to što je Nobelovu nagradu za književnost 2017. godine dodijelila upravo njemu.

Pripremila: Dražena Petrišić