Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA : Julie Klassen: Tajnovita guvernanta

KNJIGA TJEDNA : Julie Klassen: Tajnovita guvernanta

Radnja se događa u 19. stoljeću u Engleskoj na imanju bogate obitelji, gdje mlada Olivija misleći da je odgovorna za zločin, nalazi utočište i postaje guvernantom

PODIJELITE

Dok ljubitelji krimića i svakovrsnih trilera s podsmjehom gledaju na povijesne romanse i knjige slične tematike, štovateljice ovog žanra, a većinom su to žene, čitajući ih u mislima putuju u neko drugo, romantično vrijeme što može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje i ponašanje. Fabula je uvijek pomalo trivijalna, ali način na koji je napravljena razrada radnje i karakterizacija likova je nešto što razlikuje dobru povijesnu romansu od, nazovimo ih, „običnih“.

Julie Klassen, u svojem romanu „Tajnovita guvernanta“, pišući o tajnama koje nikada ne bi trebale izaći na vidjelo na jedinstveno zanimljiv način podsjeća da se prošlost ne može u potpunosti prebrisati. Radnja se događa u 19. stoljeću u Engleskoj na imanju bogate obitelji, gdje mlada Olivija Keene bježeći od okolnosti u kojima se našla u svome domu i misleći da je odgovorna za zločin, nalazi utočište i postaje guvernantom. Hoće li Oliviju i lorda Bradleya, sina vlasnika imanja, njihove tajnovite prošlost spriječiti da pronađu ljubav, tema je zapleta oko kojeg se vrti druga i treća trećina knjige. Idealna za osamljivanje, knjiga Julie Klaseen vodi čitatelja u drugu epohu s likovima kojima ne nedostaje životnosti i radnjom koja „teče“ glatko. Treba samo pronaći svoj kutak i doživjeti uzbudljivu povijesnu fantastiku.

Američka spisateljica Julie Klaseen (1964.) autorica je nekoliko povijesnih romansi i dobitnica više nagrada Christie Awards te Midwest Book Award. Knjige objavljuje od 2008. godine. Radila je kao urednica u jednoj izdavačkoj kući, a rukopis za svoj prvi roman, podnijela je pod pseudonimom, jer je osjećala da je to potrebno kako bi se dobilo pošteno mišljenje i njezini se kolege urednici ne bi osjećali obveznima prihvatiti ga za objavljivanje. Komentari koje je primila bili su pozitivni i rukopis je prihvaćen za objavljivanje. Neko vrijeme boravila je u Engleskoj kako bi stekla autentičnu impresiju o lokalitetima na kojima se odvijaju radnje njezinih romana koji su podloge za priču. „Tajnovitu guvernantu“ objavila je 2010. , a kod nas je splitska izdavačka kuća Verbum 2019. uvrstila ovaj roman u svoj posebni niz Populus, poznat pop popularnim i opuštajućim romanima za najširu publiku.

Bestseler je postigao je međunarodni uspjeh i preveden je na mnoge svjetske jezike. Dobitnik je nagrade Christy Award za prvo mjesto u kategoriji povijesnog ljubavnog romana te Rita Award u kategoriji inspirativne ljubavne priče.
Prema nekim mišljenjima povijest uvijek bolja od sadašnjosti, stoga posegnite za „Tajnovitom guvernantom“ i u hrvatskom prijevodu Ivane Krencer, doživite malo čarolije prošlih vremena.

Pripremila: Dražena Petrišić