Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA JIM GLENN I CAREY DENTON: Igrajte obiteljske igre

KNJIGA TJEDNA JIM GLENN I CAREY DENTON: Igrajte obiteljske igre

Tjelesne igre razvijaju fleksibilnost i snagu, igre riječima i brojevima obogaćuju vještine pismenosti i logike

PODIJELITE

Predlažemo vam da sve duže i hladnije jesenske dane kratite igrajući obiteljske igre!

Ukoliko se dvoumite oko izbora igre ili niste sigurni oko pravila igara, predlažemo vam da pročitate knjigu J. Glenna i C. Dentona „Igrajte obiteljske igre“.

Jeste li znali da je igranje igara aktivnost koja potječe iz vremena prije pisane povijesti, da su se prve lopte izrađivale od kamena, papirusa i mramora, nakon toga su se šivale od životinjskih koža i punile sijenom ili piljevinom, a da su gumene lopte koje odskaču nastale tek u 19. stoljeću? U knjizi možete saznati još mnogo zanimljivih činjenica o raznim vrstama igara.

Igre se tisućama godina prenose s koljena na koljeno, što se nije zaustavilo niti nakon pojave televizije, videoigara i kompjutora. Iako se danas igranje igara često smatra samo aktivnošću za razbibrigu, ono je ustvari puno više od toga. Tjelesne igre razvijaju fleksibilnost i snagu, igre riječima i brojevima obogaćuju vještine pismenosti i logike. Također, igranje igara ublažava stres i napetost. Pogotovo je važno igranje igara kod djece jer ona na taj način uče kako prihvatiti uspjeh i poraz, razvijaju vještine rada u parovima ili grupama, jačaju samopouzdanje i samoizražavanje.

Igre u ovoj knjizi podijeljene su u šest kategorije: igre na pločama, kartaške igre, igre za zabave, igre za bilo gdje te igre na otvorenom. U svakoj od tih kategorija postoje još i podkategorije – npr. igre za grupe, igre za jednog igrača, dječje igre.

Svaka igra počinje općim podacima o broju igrača, potrebnom priboru, procjeni težine i vremena trajanja. Zatim se navode pravila koja su podijeljena u tri dijela – početak, tijek igre i pobjeđivanje u igri. Osim toga, navode se i sugestije i savjeti o tome kako pobijediti te varijacije igara.

U knjizi se navodi da je ona osmišljena kao inspiracija i priručnik o pravilima i potrebnom priboru za igranje pojedinih igara, bilo da su to igre našeg djetinjstva kao npr. domino, remi, Monopoly ili manje poznate igre kao Shogy, japanski šah ili Owari.

Uživate igrajući obiteljske igre!

Pripremila: Morana Peranić