Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Jane Goodall: Razlog za nadu- duhovno putovanje

KNJIGA TJEDNA Jane Goodall: Razlog za nadu- duhovno putovanje

Autobiografsko djelo zasigurno najpoznatije svjetske primatologinje, a snažna poruka koju nosi čini ga vrijednijim od tek kronološkog niza događaja zapisanih u vremenu

PODIJELITE

Razlog za nadu autobiografsko je djelo zasigurno najpoznatije svjetske primatologinje, širom planete prepoznate kao „ona žena s majmunima“, a snažna poruka koju nosi čini ga vrijednijim od tek kronološkog niza događaja zapisanih u vremenu koje sadržava.

Rođena onda kada je znanost još uvijek bila primarno muško igralište, a od žena se tražilo da odaberu „prikladnije“ zanimanje, Jane Goodall od djetinjstva je prkosila uvriježenom, vodeći se majčinim savjetom: „Ako nešto stvarno želiš i na tome uporno radiš, ako koristiš prilike koje ti se pružaju i ako ne odustaješ – pronaći ćeš način da to i ostvariš.“
S deset je godina znala da svoj život želi posvetiti životinjama, a već sa dvadeset i tri godine po prvi puta samostalno putuje u Afriku vođena željom da ostvari svoj san. Bez ikakve formalne naobrazbe iz područja znanosti upustila se u avanturu koja će joj promijeniti život. U dobi od dvadeset i šest godina započinje s promatranjem čimpanza u Nacionalnom parku Gombe u Tanzaniji s namjerom da proučavanjem primatskih zajednica u divljini osvijetli i tok evolucije naših predaka.

Taj, tada gotovo nečuven posao Jane obavlja samostalno, s tek nekolicinom lokalnog stanovništva. Njene neortodoksne metode proučavanja životinja u divljini uvelike će utjecati na sva buduća istraživanja toga tipa. Ona je postala prvi istraživač koji je svjedočio majčinskoj brizi unutar primatskih skupina, uporabi oruđa (što se do tada smatralo isključivo ljudskim postignućem), ali i klanovskim ratovima te infanticidu koji su pružili uvid u do tada nepoznatu mračnu stranu čovjekolikih majmuna.

Danas, u svojoj osamdeset i četvrtoj godini, nakon cijelog života terenskog rada i istraživanja, svoju je znanstvenu ulogu zamijenila aktivističkom: već je dugi niz godina glas potlačenih – posebice čimpanza, ali i svih ostalih životinja pogođenih aspektima ljudskog djelovanja – lova, uništavanja staništa, laboratorijskih istraživanja itd. Svojim je djelovanjem bitno doprinijela podizanju kvalitete uvjeta u kojima se danas drže zatočene životinje – bilo u laboratoriju, bilo u zoološkim vrtovima.

Drugi dio ove knjige stoga nosi i poruku molitve i nade. Nade u etičku i ekološku evoluciju čovječanstva koja je zasigurno potrebna da bismo uspjeli sačuvati planet na kojemu živimo.

Pripremio: Matija Katulić