Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Ivana Šojat: Sama

KNJIGA TJEDNA Ivana Šojat: Sama

PODIJELITE

Ivana Šojat poznato je ime našim čitateljima jer ova nagrađivana spisateljica ima iza sebe više od dvadeset naslova, bilo da se radi o zbirkama poezije, novelama, esejima, romanima za odrasle, romanima za mlade ili slikovnicama. Spomenimo samo one najpoznatije naslove – Unterstadt, Ničiji sinovi, Jom Kipur, Ezan, Zmajevi koji ne lete. Živi u Osijeku, bavi se pisanjem i književnim prevođenjem, a njeni se romani osim na našim književnim prostorima čitaju i u prijevodima na talijanski, slovenski, poljski pa čak i turski jezik.

Nakon posljednjeg romana „Štajga ili put u maglu“, kojeg nam je uživo predstavila na gostovanju u Velikoj Gorici u sklopu našeg malog književnog festivala Turbooks, autorica je ponovno odlučila pisati o problemima suvremenog društva te je početkom ljeta u izdanju Naklade Ljevak predstavila ne toliko opsežan, ali vrlo upečatljiv roman „Sama“.
Kroz pripovijedanje u prvom licu 38-godišnja Mirna, profesorica i prevoditeljica, progovara o usamljenosti, životu nakon rastave braka, ostvarivanju žene kroz majčinstvo i drugim važnim društvenim utezima koji tište gotovo sve ženske likove u knjizi, baš kao i žene izvan njenih korica. Na pitanje novinara o tome kako je nastajalo ovo djelo Ivana Šojat odgovara: ”Ovaj roman je plod dugog, više podsvjesnog, nego svjesnog analiziranja stanja stvari unutar muško-ženskih odnosa, odnosno društvenog pogleda na spolove, njihova prava, položaj, mogućnosti kojima raspolažu u donošenju odluka i izborima. Kompleksan je to zbir činjenica, jer kompleksan je i okvir unutar kojeg egzistiramo.” (Jutarnji list, 5. srpnja 2022.)

Iako se u ljetnim mjesecima češće poseže za laganijom literaturom vedrijih tema, nećete pogriješiti ukoliko u hlad svog vrta ili obližnje plaže ponesete roman „Sama“ i uronite u teške teme uklopljene u sjajan literarni svijet Ivane Šojat.

Raspoloživost knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica provjerite OVDJE.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić